Πόλεμος στην Ουκρανία – El Pais: Η Ισπανία σχεδιάζει να στείλει 4-6 Leopard στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία – El Pais: Η Ισπανία σχεδιάζει να στείλει 4-6 Leopard στο Κίεβο

Ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των 53 τανκς που είναι αποθηκευμένα επί δεκαετία στη Σαραγόσα, των οποίων η επείγουσα αποκατάσταση βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από το ισπανικό υπουργείο Αμυνας με τη στρατιωτική βιομηχανία και τη συμβολή άλλων χωρών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ τεσσάρων και έξι Leopard 2A4 σχεδιάζει να προμηθεύσει η Ισπανία στην Ουκρανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η El Pais. Ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των 53 τανκς που είναι αποθηκευμένα επί δεκαετία στη Σαραγόσα, των οποίων η επείγουσα αποκατάσταση βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από το υπουργείο Αμυνας με τη στρατιωτική βιομηχανία και τη συμβολή άλλων χωρών. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει ανακοινώσει την παράδοση 14 Leopard 2 «ως πρώτο βήμα» και Καναδάς τέσσερα.

Εκτός από τα άρματα μάχης, το υπουργείο Αμυνας ενδέχεται να προμηθεύσει το Κίεβο με ένα πακέτο ανταλλακτικών για τα Leopard. Η παράδοση πυρομαχικών (βλήματα 120 χιλιοστών) δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες, αφού η Ισπανία δεν τα κατασκευάζει και θα ήταν απαραίτητο να καταφύγει στο απόθεμα του Στρατού Ξηράς.

Την περασμένη Πέμπτη, μια πρώτη συνάντηση του συνασπισμού των χωρών που είναι πρόθυμες να προμηθεύσουν Leopard στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, που συγκλήθηκε από τον νέο Γερμανό υπουργό Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, στην οποία συμμετείχαν ομόλογοί του από τον Καναδά, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Παραδόξως, η Πολωνία, όπως σχολιάζει η El Pais, δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση, παρότι ήταν η χώρα που πίεσε περισσότερο για να προμηθεύσει Leopard στο Κίεβο και που απείλησε να τα παραδώσει ακόμα και χωρίς την άδεια του Βερολίνου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πρώτα Leopard που θα εμφανιστούν στο πεδίο της μάχης θα γίνουν ο κύριος στόχος από τα ρωσικά στρατεύματα, όχι μόνο για στρατιωτικούς αλλά και για λόγους προπαγάνδας. Γι’ αυτό συνιστούν τα γερμανικής κατασκευής Leopard να μην καταφτάνουν μόνα τους, αλλά συνοδευόμενα από άλλα άρματα μάχης που υποσχέθηκαν οι εταίροι του ΝΑΤΟ: τα 14 βρετανικά Challenger 2, τα 31 αμερικανικά Abrams ή τα γαλλικά Leclercs, που η αποστολή τους βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τα ετερογενή άρματα μάχης ενδέχεται, πάντως, α προκαλέσουν «πονοκέφαλο» για τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος θα πρέπει να διαχειριστεί διαφορετικές αλυσίδες εφοδιασμού για το Challenger, το Abrams ή το Leclerc, εκτός από τα σοβιετικής προέλευσης άρματα T-64, T-72 και T-80, με τα οποία ήταν ήδη εξοπλισμένο το ουκρανικό στράτευμα.

Για να αποτρέψει την καταστροφή των νέων δυτικών αρμάτων της, σύμφωνα με την El Pais, η Ουκρανία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα σημειώσει αεροπορική υπεροχή στο πεδίο της μάχης πολλαπλασιάζοντας το οπλοστάσιό της σε αντιαεροπορικά όπλα. Σε αυτό πλαίσιο, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να ενισχύσουν την άμυνα του Κιέβου στέλνοντας μια συστοιχία Patriot, ενισχύοντας στην αντιπυραυλική άμυνα της Ουκρανίας.

Πηγή: El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή