ΥΠΕΞ Σουηδίας: Η θρησκεία δεν είναι μέρος του μνημονίου με Τουρκία

ΥΠΕΞ Σουηδίας: Η θρησκεία δεν είναι μέρος του μνημονίου με Τουρκία

Οι συμβιβασμοί για την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι μέρος του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Στοκχόλμη εφαρμόζει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία ώστε η Άγκυρα να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο οι συμβιβασμοί για την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι μέρος του μνημονίου αυτού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ότι «η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας» που υπογράφηκε με την Τουρκία.

Τόνισε επίσης ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή. Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο όλες οι πλευρές να ηρεμήσουν και ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν.

Η Άγκυρα υπέγραψε με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι μνημόνιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Ωστόσο, μια σειρά διαδηλώσεων στη Σουηδία κατά της Τουρκίας και κατά του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό Δανοσουηδό πολιτικό στη σουηδική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, οδήγησαν την Άγκυρα να «παγώσει» τις συνομιλίες για τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει θέσει τώρα την προοπτική να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, αλλά όχι και της Σουηδίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την αρνητική θέση της Αγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Σουηδία, μην προσπαθείς άδικα! Οσο εσύ επιτρέπεις να καίνε το ιερό βιβλίο μου, το Κοράνι, να το σκίζουν, και να συμβαίνει αυτό υπό την προστασία σου, εμείς δεν θα λέμε “ναι” σε ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο θέμα της Φινλανδίας η άποψη μας είναι θετική, αλλά για τη Σουηδία είναι αρνητική. Να το ξέρετε», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή