Η Ε.Ε. στο πλευρό της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ

Η Ε.Ε. στο πλευρό της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ

Αποτελεσματικές οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν – Εντός του μηνός το δέκατο πακέτο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνούμενος την ύπαρξη της Ουκρανίας, διακινδυνεύει το μέλλον της Ρωσίας, τόνισε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε δηλώσεις της στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σειρά δράσεων για τη στήριξη της Ουκρανίας στο ενεργειακό μέτωπο. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα δωρίσει 35 εκατομμύρια λάμπες LED (αντί των 30 εκατομμυρίων για τις οποίες είχε δεσμευθεί). Ανακοίνωσε επίσης την προμήθεια 2.400 επιπλέον γεννητριών και τη διάθεση 150 εκατ. ευρώ για την αγορά «ζωτικού ενεργειακού εξοπλισμού». Η συνολική βοήθεια της Ε.Ε. –συλλογικά και μέσω των κρατών-μελών– προς την Ουκρανία αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Σε δεύτερη παρέμβασή της, στην έναρξη της κοινής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων και του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου, τόνισε την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων λέγοντας ότι «πλήττουν τον πυρήνα της ρωσικής οικονομίας» και έχουν αποκόψει το ρωσικό καθεστώς «από τα είδη υψηλής τεχνολογίας που χρειάζεται για να συντηρήσει την πολεμική του μηχανή». Το πλαφόν στο πετρέλαιο, ειδικότερα, όπως ισχυρίστηκε, κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

«Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται στο πεδίο της μάχης τις αξίες που ένωσαν την Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του o Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ευρώπη αποτελεί «έμπνευση» για τον λαό του στη μάχη κατά της Ρωσίας, υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει για τους Ουκρανούς η ένταξη στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι χορηγήθηκε στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αντέδρασαν τις προηγούμενες μέρες στην εκπεφρασμένη φιλοδοξία του Κιέβου, διά στόματος του πρωθυπουργού Ντένις Σμίχαλ, για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός δύο ετών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε επίσης στο δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που στόχος των ευρωπαϊκών θεσμών είναι να υιοθετηθεί έως την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου. Το πακέτο αυτό θα εστιάσει στο ζήτημα της αποτροπής της παράκαμψης των κυρώσεων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας διεθνώς, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ν. Αφρικής.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο ρυθμός της επιβολής κυρώσεων «έχει επιβραδυνθεί κάπως», ενώ «το κράτος-τρομοκράτης» της Ρωσίας έχει «επιταχύνει την επιχείρηση προσαρμογής στις κυρώσεις». «Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε κι εμείς και να διορθώσουμε την κατάσταση», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, παραμονές της επίσκεψης της Φον ντερ Λάιεν και του Κολεγίου, συνεχίστηκε η εκστρατεία καταστολής της διαφθοράς του Ζελένσκι – προϊόν εν μέρει των πιέσεων από την Ουάσιγκτον, αλλά και βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Ουκρανίας. Προχθές έγινε επιδρομή σε μία από τις οικίες της επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης του Κιέβου, που κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας απάτη, αλλά και στην κατοικία του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομοΐσκι, πρώην υποστηρικτή του προέδρου (ερευνάται για την αποφυγή τελωνειακών δασμών). Παράλληλα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας SBU είπε ότι την Τετάρτη έλαβαν χώρα «δεκάδες δράσεις» κατά διεφθαρμένων αξιωματούχων και πρακτόρων της Ρωσίας.

Η Κομισιόν δίνει αυξημένη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας διεθνώς – κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ότι παραμελήθηκε στην πρώτη φάση του πολέμου. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα» για να μεταπείσουμε τις χώρες εκτός της δυτικής συμμαχίας, δήλωσε χθες από το Κίεβο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σχετικά με τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, ο Μπορέλ σημείωσε την επίσημη έγκριση, χθες, της έβδομης δόσης παροχής στρατιωτικής βοήθειας μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού (European Peace Facility), που έχει ξεπεράσει πλέον τα 3,5 δισ. ευρώ. Ο Μπορέλ ανακοίνωσε επίσης ότι η εκπαιδευτική αποστολή της Ε.Ε. θα διπλασιάσει τον αριθμό των Ουκρανών που εκπαιδεύει, φτάνοντας τους 30.000 στρατιώτες. Από τον τρέχοντα μήνα, πρόσθεσε, η εκπαίδευση αυτή θα περιλαμβάνει και τον χειρισμό των γερμανικών τανκς τύπου Leopard.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή