Ερντογάν: Οι χώρες της Δύσης «θα πληρώσουν» για το κλείσιμο των προξενείων τους

Ερντογάν: Οι χώρες της Δύσης «θα πληρώσουν» για το κλείσιμο των προξενείων τους

«Το υπουργείο Εξωτερικών τους κάλεσε όλους αυτούς και τους είπε “Θα το πληρώσετε ακριβά αν συνεχίσετε έτσι”», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις διπλωματικές αποστολές που έκλεισαν προσωρινά τα προξενεία τους στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα ότι οι δυτικές διπλωματικές αποστολές «θα πληρώσουν» για τις προειδοποιήσεις που εξέδωσαν και για το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου την ίδια ώρα, από την πλευρά της η τουρκική αστυνομία, αφού συνέλαβε 15 άτομα ως ύποπτους τζιχαντιστές, διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή απειλή για τους αλλοδαπούς στη χώρα.

Η Άγκυρα κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών την περασμένη Πέμπτη για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων τους. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν την επόμενη ημέρα ότι αυτές οι δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν οι ΗΠΑ και η Γερμανά, δεν μοιράστηκαν τις πληροφορίες που είχαν για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους περί απειλής για την ασφάλειά τους.

«Τις προάλλες, το υπουργείο Εξωτερικών τους κάλεσε όλους αυτούς και τους έδωσε το απαραίτητο τελεσίγραφο, τους είπε “Θα το πληρώσετε ακριβά αν συνεχίσετε έτσι”», είπε ο Ερντογάν σε μια συνάντηση με νέους που είχε βιντεοσκοπηθεί και προβλήθηκε σήμερα.

Εκτός από το κλείσιμο των προξενείων, πολλές δυτικές χώρες προειδοποίησαν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο επιθέσεων σε διπλωματικές αποστολές και μη μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στην Τουρκία.

Το πρόσφατο κάψιμο του Κορανίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Στοκχόλμη, η κόντρα της τουρκικής ηγεσίας με τη Σουηδία και ο εντεινόμενος αντιδυτικισμός του Ερντογάν έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθέσεις κατά Δυτικών στην Τουρκία.   

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν «να κερδίσουν χρόνο» και ότι «οι αναγκαίες αποφάσεις» θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή