Καθολικοί, Αγγλικανοί, Πρεσβυτεριανοί κατά της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας

Καθολικοί, Αγγλικανοί, Πρεσβυτεριανοί κατά της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας

Σύντευξη τύπου... στον αέρα από τον Πάπα Φρασκίσκο, τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι και τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Σκωτίας μετά την επίσκεψή τους στο Νότιο Σουδάν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και κορυφαίος αξιωματούχος της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας κατήγγειλαν από κοινού την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και είπαν ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να γίνονται δεκτοί από τις εκκλησίες τους.

Οι τρεις χριστιανοί ηγέτες μίλησαν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κατά τη διάρκεια μιας πρωτόγνωρης κοινής αεροπορικής συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, ενώ επέστρεφαν στην πατρίδα τους από το Νότιο Σουδάν, όπου συμμετείχαν σε ένα τριήμερο οικουμενικό προσκύνημα για να προσπαθήσουν να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία της νεότευκτης χώρας.

Ρωτήθηκαν για τα πρόσφατα σχόλια του Φραγκίσκου στο Associated Press, στα οποία δήλωσε ότι οι νόμοι που ποινικοποιούν τους ομοφυλόφιλους ήταν «άδικοι» και ότι «το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα».

Το Νότιο Σουδάν είναι μία από τις 67 χώρες που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, 11 από αυτές με θανατική ποινή. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων ΛΟΑΚΤΙ+ ατόμων λένε ότι, ακόμα και όταν τέτοιοι νόμοι δεν εφαρμόζονται, συμβάλλουν σε ένα κλίμα παρενόχλησης, διακρίσεων και βίας.

«Εάν (ο Πάπας Φραγκίσκος) έρθει εδώ και μας πει ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, η ομοφυλοφιλία, είναι νόμιμος, θα πούμε όχι», είπε ο Μάικλ Μακουέι Λούετ, υπουργός Πληροφοριών του Νοτίου Σουδάν, μετά τη συνέντευξη του Πάπα στο AP και πριν από την επίσκεψή του.

Την Κυριακή, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στα σχόλιά του στις 24 Ιανουαρίου στο AP και επανέλαβε ότι τέτοιοι νόμοι είναι «άδικοι». Επανέλαβε επίσης τα προηγούμενα σχόλια ότι οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να διώξουν τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους από το σπίτι.

«Το να καταδικάζεις κάποιον επειδή είναι ομοφυλόφιλος είναι αμαρτία», είπε. «Η ποινικοποίηση ανθρώπων με ομοφυλοφιλικές τάσεις είναι αδικία. Τα άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις είναι παιδιά του Θεού. Ο Θεός τα αγαπά. Ο Θεός τα συνοδεύει», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ήταν ψηλά στην ατζέντα της Εκκλησίας της Αγγλίας και είπε ότι θα παραθέσει τα λόγια του ίδιου του Πάπα όταν το θέμα συζητηθεί στην επερχόμενη γενική σύνοδο της Εκκλησίας.

«Μακάρι να είχα μιλήσει τόσο εύγλωττα και ξεκάθαρα όσο ο Πάπας. Συμφωνώ απόλυτα με κάθε λέξη που είπε», είπε ο Ουέλμπι.

Πρόσφατα, η Εκκλησία της Αγγλίας αποφάσισε να επιτρέψει την ευλογία για πολιτικούς γάμους ομοφυλοφίλων, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν μπορούσαν να παντρευτούν στις εκκλησίες της. Το Βατικανό απαγορεύει τόσο τους γάμους ομοφυλοφίλων όσο και τις ευλογίες για ενώσεις ομοφυλόφιλων.

Ο Ουέλμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι το θέμα της ποινικοποίησης είχε συζητηθεί σε δύο προηγούμενα συνέδρια της ευρύτερης Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει εκκλησίες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου τέτοιοι νόμοι κατά των ομοφυλοφίλων είναι πιο συνηθισμένοι και συχνά τυγχάνουν υποστήριξης από συντηρητικούς επισκόπους.

Η ευρύτερη Διάσκεψη του Λάμπεθ, όπως λέγεται η διάσκεψη των επισκόπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας, έχει φανεί δύο φορές αντίθετη στην ποινικοποίηση, «αλλά δεν άλλαξε πραγματικά τη γνώμη πολλών ανθρώπων», είπε ο Ουέλμπι.

Ο αιδεσιμότατος Ιαν Γκρίνσιλντς, ο πρεσβυτεριανός συντονιστής της Εκκλησίας της Σκωτίας, ο οποίος συμμετείχε επίσης στο προσκύνημα και στη συνέντευξη Τύπου, έκανε την εξής παρατήρηση: «Δεν αναφέρεται πουθενά στα τέσσερα Ευαγγέλια ο Ιησούς να απομακρύνει οποινδήποτε», είπε. «Δεν υπάρχει πουθενά στα τέσσερα Ευαγγέλια οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Ιησού να εκφράζει αγάπη σε όποιον συναντά. Και ως χριστιανοί αυτή είναι η μόνη έκφραση που μπορούμε ενδεχομένως να δώσουμε σε οποιονδήποτε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε περίσταση».

Η Εκκλησία της Σκωτίας επιτρέπει τους γάμους ομόφυλων ατόμων. Η καθολική διδασκαλία, πάντως, υποστηρίζει ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, αλλά ότι οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι «εγγενώς διαταραγμένες».

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή