Πούτιν: Η Ρωσία θα βοηθήσει τη Συρία και την Τουρκία μετά τον σεισμό

Πούτιν: Η Ρωσία θα βοηθήσει τη Συρία και την Τουρκία μετά τον σεισμό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βοήθεια της Ρωσίας στις πληγείσες από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ χώρες –Τουρκία και Συρία– έσπευσε να δώσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία έχει ισχυρές σχέσεις τόσο με τη Συρία όσο και με την Τουρκία: Ο Πούτιν υποστήριξε τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο και έχει ισχυρή σχέση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τα πολυάριθμα ανθρώπινα θύματα και τις μεγάλης κλίμακας καταστροφές που προκλήθηκαν από έναν ισχυρό σεισμό στη χώρα σας», είπε ο Πούτιν στο μήνυμά του προς τον Ερντογάν. «Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Σε παρόμοιο μήνυμα προς τον Άσαντ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία συμμερίζεται «τη θλίψη και τον πόνο εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους» και είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια.

Η Ρωσία είπε ότι είχε δύο αεροσκάφη Ilyushin-76 με διασώστες ήταν έτοιμα να πετάξουν στην Τουρκία για να βοηθήσουν την προσπάθεια διάσωσης. Το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ότι 100 διασώστες έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Ταυτόχρονα, αξιωματούχος της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Rosatom δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακκούγιου που κατασκευάζει στη νότια Τουρκία δεν υπέστη ζημιές από τον σεισμό.

Η Αρμενία, η οποία επλήγη από έναν καταστροφικό σεισμό το 1988, εξέφρασε τη λύπη της για τον σεισμό της Δευτέρας, παρόλο που η πρώην Σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με την Τουρκία δεν έχει διπλωματικούς δεσμούς με την Άγκυρα λόγω ιστορικών διαφορών.

Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή