Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: «Απόψε θα κοιμηθούμε στις αλάνες, μέσα στα αυτοκίνητά μας»

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: «Απόψε θα κοιμηθούμε στις αλάνες, μέσα στα αυτοκίνητά μας»

Η Τουρκία θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό και στο ζήτημα στέγασης και σίτισης, καθώς ο σεισμός έπληξε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΔΑΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Λίγες ώρες μετά τον σεισμό επιχειρήσαμε να ταξιδέψουμε στις σεισμόπληκτες περιοχές. Τα αεροδρόμια των πόλεων Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έκλεισαν λίγη ώρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Το αεροδρόμιο της πόλης Χάταϊ έκλεισε οριστικά λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε στον διάδρομο προσγείωσης και έτσι βρήκαμε μια τελευταία θέση στην πτήση για τα Aδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μόλις επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο, το κλίμα ήταν βαρύ. Αλλοι έκλαιγαν από την αγωνία τους να μάθουν νέα από συγγενείς και φίλους, άλλοι είχαν ήδη μάθει τα δυσάρεστα και κάποιοι άλλοι, όλο αγωνία, μιλούσαν στο τηλέφωνο με φίλους μέχρι και την απογείωση του αεροσκάφους.

Στο αεροδρόμιο των Αδάνων επικρατούσε χάος. Δεν υπήρχαν ταξί ούτε κάποιο μέσο και οι άνθρωποι έτρεχαν. Περπατήσαμε αρκετή ώρα στον δρόμο και βρήκαμε ένα ταξί. Οταν ρωτήσαμε τον οδηγό πού είναι όλα τα αυτοκίνητα, μας εξήγησε: «Μα οι περισσότεροι πήραν τις οικογένειές τους από τα σπίτια και πήγαν στις αλάνες. Θα σε αφήσω, κι εγώ το βράδυ θα κάνω το ίδιο».

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: «Απόψε θα κοιμηθούμε στις αλάνες, μέσα στα αυτοκίνητά μας»-1
Το κτίριο στα Αδανα κατέρρευσε, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. [A.P. Photo/Khalil Hamra]

Ετσι όπως τον ακούσαμε και από τις περιγραφές του για τον κύριο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, αλλά και τον μετασεισμό των 7,6 Ρίχτερ που ακολούθησε το μεσημέρι της Δευτέρας, η σκέψη να μείνουμε κι εμείς απόψε μέσα σε κάποιο όχημα αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο ρεαλιστική και σωστή.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες

Στα Αδανα έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια, ανάμεσά τους και πολυκατοικία 17 ορόφων. Ηδη οι Αρχές έχουν ανακοινώσει τουλάχιστον 43 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην πόλη. Οταν φθάσαμε στο σημείο όπου κατέρρευσαν αρκετές πολυκατοικίες, στο Φυσικό Αλσος κοντά στο κέντρο της πόλης, τα συνεργεία διάσωσης είχαν ήδη ξεκινήσει το έργο τους, αλλά στον κόσμο επικρατούσε η απογοήτευση. Δεν έχουν παράπονα, εδώ τουλάχιστον, από τις Αρχές -όπως μας λένε-, αλλά ξέρουν πως οι ώρες που περνούν είναι εναντίον κάθε ελπίδας που έχουν.

Το ζήτημα είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί σε πολλά κτίρια, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν. Πάντως εδώ, στα Αδανα, βλέπουν το τι έχει συμβεί στις άλλες πόλεις, κυρίως στην Καχραμάνμαρας -που είναι και το επίκεντρο του σεισμού-, και πολλοί αναρωτιούνται αν θα συμβεί κάτι παρόμοιο.

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: «Απόψε θα κοιμηθούμε στις αλάνες, μέσα στα αυτοκίνητά μας»-2
Σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες, στο Χαλέπι της Συρίας. [SANA/Handout via REUTERS]

Σε όλη την πόλη ακούμε σειρήνες και βλέπουμε πολλά οχήματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, αλλά και των σωστικών συνεργείων που συντονίζονται από το κέντρο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της Τουρκίας (AFAD). Ηδη στις 10 σεισμόπληκτες περιοχές κατευθύνθηκαν 76 οχήματα σίτισης, 14 κινητά μαγειρεία, 4 κινητές κουζίνες και 2 κινητοί φούρνοι.

Πάντως όλοι ομολογούν πως η Τουρκία, και στο ζήτημα στέγασης και σίτισης, θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό, καθώς ο πληθυσμός των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή