Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Μάχη με τον χρόνο στα χαλάσματα

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Μάχη με τον χρόνο στα χαλάσματα

Οι νεκροί στις δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τις 7.260

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος τελειώνει για τους ανθρώπους που ενδεχομένως παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από συντρίμμια σε Τουρκία και Συρία. Tα σωστικά συνεργεία δίνουν «μάχη» για να εντοπίσουν επιζώντες στα χαλάσματα των χιλιάδων ισοπεδωμένων κτιρίων, που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ και οι ισχυροί μετασεισμοί. 

Οι νεκροί στις δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τους 7.260, ενώ στην Τουρκία περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Περίπου 380.000 πληγέντες φιλοξενούνται σε καταφύγια και ξενοδοχεία, ενώ άλλοι βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα σε εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους λατρείας και κοινοτικά κέντρα. 

Στις πληγείσες περιοχές επικρατεί χάος και πολλοί ντόπιοι αναρτούν στα social media εκκλήσεις για βοήθεια, για οικείους τους που πιστεύουν ότι παραμένουν ζωντανοί και εγκλωβισμένοι. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως 13 εκατομμύρια άνθρωποι (στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων) έχουν επηρεαστεί από το χτύπημα του εγκέλαδου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως συνολικά 23 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό στις δύο χώρες. 

Επιχειρήσεις διάσωσης

Ανταποκριτής του France 24 μεταδίδει ότι οι ομάδες διάσωσης εργάζονται προσεκτικά κόβοντας τις πεσμένες πλάκες από τσιμέντο και απομακρύνοντας τα συντρίμμια. Όπως περιγράφει, κάθε περίπου μία ώρα, τα συνεργεία σταματούν τις εργασίες και ζητούν από όλους να κάνουν ησυχία. Στη συνέχεια φωνάζουν προς τα συντρίμμια ζητώντας, αν κάποιος εγκλωβισμένος τους ακούει, να κάνει θόρυβο. Μετά από λίγα λεπτά, επαναλαμβάνουν τη διαδικασία.

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Μάχη με τον χρόνο στα χαλάσματα-1
Πηγή Associated Press

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως μόνο τα οχήματα που μεταφέρουν πακέτα βοήθειας θα επιτρέπεται να εισέλθουν στις επαρχίες Χατάι, Αντιγιαμάν και Καχαρμανμάρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δέκα επαρχίες στην Τουρκία.

Οι μετασεισμοί, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι κατεστραμμένοι δρόμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τεράστιας και πολλαπλής κρίσης που προκάλεσε η καταστροφή.

Περίπου 26.000 έχουν τραυματιστεί και, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων διαρκώς μεγαλώνει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000.

Συρία: Ο ΥΠΕΞ Μεκντάντ ζητά βοήθεια από την Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν βοήθεια στη χώρα του, μετά τους φονικούς σεισμούς, λέγοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην το κάνουν. 

Εν τω μεταξύ, διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους.

Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για τους σεισμόπληκτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος επίσης απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Η Γαλλία στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας στην Τουρκία

Η Γαλλία θα αναπτύξει ένα νοσοκομείο εκστρατείας στέλνοντας ακόμη 83 διασώστες στην Τουρκία. Αυτό το κινητό νοσοκομείο θα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα για τουλάχιστον 15 ημέρες και, εκτός από την παροχή πρώτων βοηθειών, θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει καθημερινά 10-15 χειρουργικές επεμβάσεις.

Το νοσοκομείο εκστρατείας Escrim καλύπτει μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει μια αίθουσα τοκετών, δύο χειρουργεία, ένα εργαστήριο και ένα φαρμακείο.

Πηγή Guardian, France 24, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή