Είναι η μικρή κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν η διάδοχος; Δύο θεωρίες μετά τη νέα εμφάνισή της

Είναι η μικρή κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν η διάδοχος; Δύο θεωρίες μετά τη νέα εμφάνισή της

Η Κιμ Τζου Α εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο πλευρό του Βορειοκορεάτη ηγέτη, σε στρατιωτικές εκδηλώσεις, εγείροντας ερωτήματα.

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τρεις γενεές, η οικογένεια των Κιμ διατηρεί την εξουσία στη Βόρεια Κορέα και, μέχρι σήμερα, τα παιδιά της δυναστείας έμεναν μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας πριν αναλάβουν την ηγεσία. Όμως η κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο πλευρό του, εγείροντας ερωτήματα.

Την περασμένη Τρίτη, κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Κιμ συνοδεύτηκε, για μία ακόμη φορά, από την Κιμ Τζου Α, σε ένα επίσημο δείπνο του στρατού.

Η Τζου Α, πιστεύεται πως είναι το δεύτερο παιδί του Κιμ Γιονγκ Ουν. Στην εκδήλωση φορούσε μαύρο κοστούμι, κάθισε δίπλα στον πατέρα της και φωτογραφήθηκε περιτριγυρισμένη από ανώτερους αξιωματικούς.

Μιλώντας στο δείπνο, ο Κιμ επαίνεσε τον στρατό, με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυσή του. Αξιωματούχοι της Σεούλ που επικαλείται η WSJ, αναφέρουν τώρα πως η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για στρατιωτική παρέλαση.

Είναι η μικρή κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν η διάδοχος; Δύο θεωρίες μετά τη νέα εμφάνισή της-1
Πηγή KCNA

Η Κιμ Τζου Α είχε εμφανιστεί δημοσίως για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, σε μια δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου. Έκτοτε συνοδεύει τακτικά τον πατέρα της σε συναντήσεις με στρατιωτικούς επιστήμονες και επιθεωρήσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Είναι η μικρή κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν η διάδοχος; Δύο θεωρίες μετά τη νέα εμφάνισή της-2
Πηγή KCNA

Είναι η μικρή κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν η διάδοχος; Δύο θεωρίες μετά τη νέα εμφάνισή της-3
Πηγή KCNA

Στο δείπνο, αξιωματικοί του στρατού υποκλίθηκαν στην κόρη του Κιμ και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την περιέγραψαν ως την «αγαπημένη κόρη του ηγέτη η οποία εμπνέει σεβασμό». Όλα αυτά τροφοδότησαν εκ νέου σενάρια σχετικά με τη διαδοχή στην Βόρεια Κορέα, με παρατηρητές να θεωρούν όλο και πιο πιθανό η Κιμ Τζου Α να ακολουθήσει τον πατέρα της στην ηγεσία. 

Ο αντίλογος

Άλλοι, ωστόσο, σχολιάζουν πως οι εικασίες είναι πρόωρες και οι δημόσιες εμφανίσεις της ανήλικης κόρης ίσως σημαίνουν ακριβώς το αντίθετο: πώς δεν θεωρείται πιθανή διάδοχος. «Θα ήταν επίσης πρωτοφανές για μια γυναίκα να αναλάβει την εξουσία σε μια δυναστεία που κυριαρχείται από άνδρες» σχολιάζει η Wall Street Journal.

Ο 39χρονος Κιμ είχε ανέλθει στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2011, σε ηλικία 27 ετών. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του κυβέρνησαν μέχρι το θάνατό τους, και ο Κιμ δεν φαίνεται να σκέφτεται να ορίσει από τώρα διάδοχο. 

Η νεαρή κόρη είναι η μόνη από τα τρία παιδιά του Κιμ που έχει κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν αναφέρει ποτέ το όνομα ή την ηλικία της, αλλά η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας μεταφέρει πως πρόκειται για το «μεσαίο» παιδί του Κιμ και της συζύγου του, Ρι Σολ Γιου.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά, που γεννήθηκαν το 2010, το 2013 και το 2017 αντίστοιχα, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας. Το 2013, ο αστέρας του ΝΒΑ Ντένις Ρόντμαν είχε δηλώσει ότι είχε γνωρίσει το δεύτερο παιδί του Κιμ, και αποκάλυψε ότι το όνομά της είναι Τζου Α. 

Ο πρωτότοκος υιός και το μικρότερο παιδί αγνώστου φύλου

Το πρωτότοκο παιδί του Κιμ είναι αγόρι, ενώ το φύλο του μικρότερου παιδιού παραμένει άγνωστο. Κρίνοντας από την πρόσφατη ιστορία, ένας γιος είναι πιο πιθανό να γίνει διάδοχος, δήλωσε ο Χονγκ Μιν, ανώτερος αναλυτής του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ενοποίηση.

Το καθεστώς ίσως κρατά τον μεγαλύτερο γιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να προστατεύσει την ταυτότητά του, είπε ο Μιν. Το μικρότερο παιδί μάλλον θεωρείται ακόμα πολύ μικρό για δημόσιες εμφανίσεις.

Στη Βόρεια Κορέα, παραδοσιακά δεν αποκαλύπτονται πολλά για την παιδική ηλικία κάποιου διαδόχου, πριν επισημοποιηθεί η γραμμή διαδοχής, για ελεγχθεί η προπαγάνδα γύρω από τα παιδικά χρόνια και να δημιουργηθεί κλίμα «μυστηρίου», λέει ο Χονγκ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Κιμ Γιονγκ Ιλ πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αφότου ο Ιλ ανέλαβε την ηγεσία, στα βιβλία ιστορίας στη Βόρεια Κορέα γράφτηκε πως είχε γεννηθεί στο όρος Πέκτου, το ψηλότερο και «πιο ιερό» βουνό της χώρας. Ιστορικοί εκτιμούν πως στην πραγματικότητα ο Ιλ γενήθηκε κάπου στη Ρωσία. 

Στις τρεις γενιές ηγετών της δυναστείας, καμία γυναίκα δεν έχει ανέλθει έως τώρα στην εξουσία. Ωστόσο κάποιες γυναίκες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η υπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι, μία από τις σημαντικές συνομιλήτριες του καθεστώτος με τις ΗΠΑ, και η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη.

Είναι η μικρή κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν η διάδοχος; Δύο θεωρίες μετά τη νέα εμφάνισή της-4
Πηγή KCNA

Οι εμφανίσεις της Κιμ Τζου Α έχουν χαρακτήρα επίδειξης και είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί η διάδοχος, επιμένει ο Χονγκ. Μετά την πρώτη κοινή εμφάνιση με την κόρη του, ο Κιμ είχε δηλώσει ότι θεωρεί τα πυρηνικά όπλα απαραίτητα για την προστασία των παιδιών της Βόρειας Κορέας από μία επίθεση των ΗΠΑ. Σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο στο κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας, διεμήνυσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά όπλα, που εγγυώνται την ασφάλεια των μελλοντικών γενεών.

Η παρουσία της Τζου Α στο δείπνο της Τρίτης ήταν η τέταρτη εμφάνιση της σε στρατιωτική εκδήλωση. Ο Κιμ παγιώνει με αυτές τις κοινές εμφανίσεις την εικόνα του «οικογενειάρχη ηγέτη», λέει ο Γιανγκ Μου Τζιν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ. Αν προετοίμαζαν την ανήλικη κόρη για το «τιμόνι» της χώρας, θα γίνονταν κινήσεις ειδωλοποίησης, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, σχολιάζει ο Γιανγκ. 

Η παρουσία της Κιμ Τζου Α, «μαλακώνει την εικόνα του στρατού της Βόρειας Κορέας» και συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός προφίλ «στοργικού πατέρα» για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολιάζει ο Κιμ Γιον Χιουν, καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών, του πανεπιστημίου Dongguk στη Σεούλ. 

Πηγή Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή