Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αξιοσημείωτη βρετανική στροφή για την αποστολή μαχητικών στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αξιοσημείωτη βρετανική στροφή για την αποστολή μαχητικών στο Κίεβο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο υπουργείο Αμυνας να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να παρασχεθούν αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν στη Βρετανία.

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρίσι Σούνακ έθεσε τις βάσεις ώστε η Βρετανία να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, έπειτα από την παθιασμένη έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του αιφνιδιαστικού ταξιδιού του στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο υπουργείο Αμυνας να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να παρασχεθούν αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν στη Βρετανία.

Το ξαφνικό άνοιγμα στην εκπλήρωση του αιτήματος της Ουκρανίας για αεροσκάφη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ ήρθε σε μια ημέρα εξαιρετικής διπλωματίας.

Ο Ζελένσκι, τον οποίο ο Σούνακ αγκάλιασε στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, πετούσε ήδη για τη Βρετανία με αεροπλάνο της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας όταν κυκλοφόρησαν τα νέα για την επίσκεψή του, που είχε προγραμματιστεί μυστικά εδώ και μήνες.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές στο Ουέστμινστερ, ο Ζελένσκι είπε: «Απευθύνω έκκληση σε εσάς και στον κόσμο με απλά και όμως ιδιαίτερα σημαντικά λόγια: μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία. Φτερά για την ελευθερία».

Δώρισε στο Κοινοβούλιο ένα κράνος από Ουκρανό πιλότο μαχητικών, στο οποίο αναγράφονταν οι λέξεις: «Εχουμε ελευθερία. Δώστε μας φτερά για να την προστατεύσουμε».

Το απόγευμα, ο Ουκρανός πρόεδρος συνάντησε τον βασιλιά Κάρολο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο οποίος του είπε: «Ολοι μας ανησυχούμε για εσάς και στρέφουμε τις σκέψεις μας στο έθνος σου».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αξιοσημείωτη βρετανική στροφή για την αποστολή μαχητικών στο Κίεβο-1
Συνάντηση βασιλιά Καρόλου – προέδρου Ζελένσκι στα ανάκτορα του Μπάγκιγχαμ. (©Reuters)

Η έκκληση για αεροσκάφη έλαβε άμεσα την υποστήριξη του Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργού και αντιπάλου του Σουνάκ, ο οποίος, σε δημοσιευμένη δήλωσή του, κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει τον «επιπλέον εξοπλισμό που χρειάζεται» η Ουκρανία.

Ο Τζόνσον ανέφερε: «Είναι καιρός να δώσουμε στους Ουκρανούς τον επιπλέον εξοπλισμό που χρειάζονται για να νικήσουν τον Πούτιν και να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πυραύλους και πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς. Σημαίνει περισσότερα τανκς. Σημαίνει αεροπλάνα. Εχουμε περισσότερα από 100 αεροσκάφη Typhoon. Εχουμε περισσότερα από 100 τανκς Challenger 2. Η καλύτερη μεμονωμένη χρήση για οποιοδήποτε από αυτά είναι να τα αναπτύξουμε τώρα για την προστασία των Ουκρανών – κυρίως επειδή έτσι εγγυόμαστε τη δική μας μακροπρόθεσμη ασφάλεια».

Η Βρετανία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε προσομοιωτές που μπορούν να προσαρμοστούν για αεροσκάφη διαφόρων τύπων, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούν να χρησιμοποιούν αεροπλάνα που θα έχουν δοθεί και από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και όχι μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί από τους συμμάχους της Ουκρανίας διαθέτουν αμερικανικά F-16.

Η αποστολή των αεροσκαφών Typhoon του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπλοκη, επειδή κατασκευάστηκαν από κοινού με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, πράγμα που σημαίνει ότι κανονικά απαιτείται έγκριση και από αυτές τις χώρες για την ανάπτυξή τους στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η ομάδα του έκαναν διάκριση μεταξύ των όπλων που θα βοηθούσαν την Ουκρανία άμεσα στη σύγκρουση και εκείνων με μακροπρόσθεσμο ορίζοντα, με την υπόνοια ότι τα μαχητικά εμπίπτουν στην τελευταία κατηγορία.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, μάλιστα, είπε ότι η εκπαίδευση ενός πιλότου στο πώς να χρησιμοποιεί ένα από τα βρετανικά αεροσκάφη θα διαρκούσε κανονικά τρία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η άμεση παροχή αεροπλάνων δεν θα βοηθούσε. Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε αργότερα ότι οι Ουκρανοί πιλότοι είχαν ήδη εκπαιδευτεί για δυόμισι χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου: «Ελάτε, θα σας στείλουμε πιλότους που έχουν ήδη εκπαιδευτεί για δυόμισι χρόνια».

Αξιοσημείωτη βρετανική στροφή

Η προθυμία να εξεταστεί εκ νέου το ενδεχόμενο να δοθούν αεροσκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μάχη εναντίον των μαχητικών του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Απηχεί παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν για να συμφωνήσει τελικά η Βρετανία να στείλει βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης για χρήση από Ουκρανούς στρατιώτες.

Ο Ρίσι Σουνάκ εξήγησε το νέο άνοιγμα της Βρετανίας στα μαχητικά αεροσκάφη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι, στο Ντόρσετ, που πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη των δύο ανδρών σε Ουκρανούς που εκπαιδεύονταν από τον βρετανικό στρατό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Οσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, φυσικά είναι μέρος της συζήτησης – πράγματι, το συζητούσαμε σήμερα και το είχαμε κουβεντιάσει και στο παρελθόν. Γι’ αυτό ανακοινώσαμε σήμερα ότι θα εκπαιδεύσουμε την ουκρανική αεροπορία σε πλατφόρμες στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, γιατί το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να παράσχουμε προηγμένα αεροσκάφη είναι να έχουμε πιλότους που είναι ικανοί να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί κάποιο χρόνο. Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία σήμερα, επειδή επιθυμούμε να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο και τη χώρα του στην κατάκτηση της νίκης. Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης και η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ότι συλλογικά πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι, και ξέρω πως ο πρόεδρος είναι ευγνώμων».

Ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε ότι «θα φύγω από το Κοινοβούλιο σήμερα ευχαριστώντας όλους σας εκ των προτέρων για τα ισχυρά αγγλικά αεροπλάνα».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «στασιμότητας» στον αγώνα της χώρας του εναντίον της Ρωσίας εάν δεν σταλούν αεροσκάφη και άλλα βασικά όπλα.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του είναι πρόθυμοι να εξοπλίσουν ουκρανικά μαχητικά όσο είναι ρεαλιστικά δυνατό πριν από αυτή την άνοιξη, όταν και αναμένεται νέα ρωσική επίθεση στη χώρα.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φέρει την ευθύνη «για άλλη μια αύξηση της κλιμάκωσης και τις επακόλουθες στρατιωτικοπολιτικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο και ολόκληρο τον κόσμο».

Αν και είναι αξιοσημείωτη η αλλαγή θέσης του Ρίσι Σούνακ να εξετάσει ανοιχτά το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, παραμένει ασαφές πότε ή ακόμα και αν θα γίνει αυτή η επιλογή.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ήταν προσεκτική για να καταστήσει σαφές ότι η απόφαση για την αποστολή αεροσκαφών δεν έχει ληφθεί. Ο Μπεν Ουάλας, υπουργός Αμυνας, είναι επιφορτισμένος με την επανεξέταση του θέματος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αξιοσημείωτη βρετανική στροφή για την αποστολή μαχητικών στο Κίεβο-2
Ζελένσκι, Μακρόν, Σολτς, χθες, στο Παρίσι. (©Reuters)

Σήμερα, Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει τις εκκλήσεις του για αεροσκάφη στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Προέβαλε επίσης αυτό το αίτημα κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης στάσης στο Παρίσι, το βράδυ της Τετάρτης, για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Μιλώντας στα Ηλύσια πριν από το δείπνο, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα «συνεχίσει τις προσπάθειες» για την παράδοση όπλων στο Κίεβο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου είπε στην Telegraph ότι το Κίεβο πιστεύει πως η απόφαση να απελευθερωθούν δυτικά αεροσκάφη δεν θα είχε κρατήσει τόσο πολύ όσο εκείνη για τα τανκς.

«Τα πράγματα κινούνται τώρα πιο γρήγορα από ό,τι στην αρχή του πολέμου», είπε ο σύμβουλος, προτείνοντας να ληφθεί απόφαση στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, στις 14 Φεβρουαρίου.

Ο Ολαφ Σολτς, πάντως, προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν θα παρασυρθεί σε «δημόσιο πόλεμο προσφορών» για τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη πει ότι οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Πηγή: Telegraph

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή