Τόκιο: Ύποπτο μπαλόνι θεάθηκε και πάνω από την Ιαπωνία πριν έναν χρόνο

Τόκιο: Ύποπτο μπαλόνι θεάθηκε και πάνω από την Ιαπωνία πριν έναν χρόνο

Κινεζική στρατιωτική μονάδα φέρεται αναμειγμένη στη λειτουργία του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ένα αερόστατο άγνωστης προέλευσης ανακαλύφθηκε στην περιοχή του νοτιοδυτικού νησιού Κιούσου τον Ιανουάριο του 2022, ενώ αυξάνονται τα στοιχεία που συνδέουν το μπαλόνι που κατέρριψαν προ ημερών οι ΗΠΑ με τον κινεζικό στρατό.

«Είμαστε σε τακτική επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου αυτού, αλλά θα ήθελα να αποφύγω να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες αυτών των διπλωματικών ανταλλαγών. Επιπλέον, η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμφάνιση παρόμοιων μπαλονιών άγνωστης προέλευσης κατά τη διάρκεια τακτικής συλλογής πληροφοριών στην περιοχή της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2022 πάνω από την ανοιχτή θάλασσα δυτικά του Κιούσου», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο.

Νωρίτερα, οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν ότι μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλύουν πληροφορίες σχετικά με την εικαζόμενη εμφάνιση κινεζικών μπαλονιών κοντά στη χώρα τον Ιούνιο του 2020, καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες οι αρχές των ΗΠΑ εντόπισαν ένα κινεζικό αερόστατο πάνω από την ηπειρωτική χώρα σε υψόμετρο πολύ πάνω από το κατάλληλο για εμπορικά αεροπορικά ταξίδια.

Στις 4 Φεβρουαρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν αυτό το «αναγνωριστικό αερόστατο» εντός του εναέριου χώρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η λειτουργία του μπαλονιού αφορούσε στη «συλλογή σημαντικών πληροφοριών».

Σε σχέση με το περιστατικό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανέβαλε επίσκεψη στην Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για τις επιθέσεις και τις συκοφαντίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως ισχυρίστηκε το Πεκίνο, η κινεζική μετεωρολογική έρευνα κατέληξε στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά λάθος.

Ωστόσο πολλές κινεζικές πηγές την Πέμπτη ανέφεραν ότι η κινεζική στρατιωτική μονάδα που είναι υπεύθυνη για το διάστημα και τον ηλεκτρονικό πόλεμο συμμετείχε στη λειτουργία του μπαλονιού που πέταξε πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Kyodo News, TASS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή