Μαλάουι: Πάνω από 1.300 νεκροί από επιδημία χολέρας

Μαλάουι: Πάνω από 1.300 νεκροί από επιδημία χολέρας

Η τρέχουσα επιδημία είναι η πιο φονική που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτήν την φτωχή χώρα της νότιας Αφρικής.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδημία χολέρας που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2022 και συνεχίζεται στο Μαλάουι έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.316 ανθρώπων, με τα κρούσματα να υπολογίζονται σε 40.284, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που ζητάει να γίνουν «σημαντικές παρεμβάσεις» προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Η χολέρα είναι ενδημική στο Μαλάουι από το 1998, με εξάρσεις της ασθένειας να παρατηρούνται κάθε χρόνο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου, όμως η τρέχουσα επιδημία επεκτάθηκε χρονικά, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΠΟΥ.

Η κυβέρνηση του Μαλάουι έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από τις 5 Δεκεμβρίου.

Ο ΠΟΥ έχει συνδράμει τις Αρχές κυρίως προσφέροντας κιτ θεραπείας και στηρίζοντας τις προσπάθειες αύξησης των ικανοτήτων διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.

Ωστόσο, «με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, φοβόμαστε ότι η επιδημία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται αν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις», τόνισε ο ΠΟΥ.

Ο διεθνής οργανισμός έκρινε ότι είναι «επείγον να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης». Ενας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις περιοχές Μανγκότσι, Μπλαντάιρ, Ματσίνγκα και Λιλόνγκουε είναι ο καθυστερημένος εντοπισμών των κρουσμάτων, διότι οι ασθενείς καθυστερούν να απευθυνθούν σε δομές Υγείας, εξήγησε ο ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι «πολύ αυξημένος» σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η τρέχουσα επιδημία χολέρας είναι η πιο φονική που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτήν τη φτωχή χώρα της νότιας Αφρικής.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατά της χολέρας. Ωστόσο, μέρος των κατοίκων του Μαλάουι αρνείται τη θεραπεία λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, κάτι που συμβάλλει στην εξάπλωση της ασθένειας.

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με αναζωπύρωση της χολέρας έπειτα από μια περίοδο ετών κατά την οποία τα κρούσματά της μειώνονταν, καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ασθένεια απειλεί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, με τον οργανισμό θα θεωρεί «πολύ υψηλό» το επίπεδο κινδύνου από τη χολέρα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της έξαρσης που παρατηρείται σε πολλές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή