Κρεμλίνο: Απέρριψε τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του Πούτιν στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Κρεμλίνο: Απέρριψε τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του Πούτιν στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να δεχθεί» τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς δεν συμμετείχε σε αυτήν.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τα ευρήματα των εισαγγελέων της διεθνούς επιτροπής που ερευνά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών (Malaysia Airlines) το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν χθες στη Χάγη ότι έχουν στα χέρια τους «σοβαρές ενδείξεις» πως ο Πούτιν ενέκρινε τη χρήση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος BUK, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το αεροσκάφος πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.

Στην πρώτη αντίδραση της Μόσχας στους ισχυρισμούς αυτούς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία «δεν μπορεί να δεχθεί» τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς η ίδια δεν συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία. Είπε, επίσης, ότι οι εισαγγελείς δεν παρουσίασαν δημοσίως αποδεικτικά στοιχεία.

Το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17, που είχε αναχωρήσει από το Αμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, καταρρίφθηκε από πύραυλο του συστήματος BUK ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, στις 17 Ιουλίου του 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες, μαζί με το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 196 Ολλανδοί.

Εκείνη τη χρονική περίοδο οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές πολεμούσαν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων για να αποκτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής επαρχίας του Ντονμπάς.

Οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, αλλά ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν συμπερασματικά επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την άμεση εμπλοκή του Πούτιν -ή άλλων Ρώσων αξιωματούχων- που να οδηγούν σε ποινική καταδίκη, και σταμάτησαν την έρευνά τους.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί την εμπλοκή της στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17. Ο Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τα πειστήρια που παρουσίασαν οι ερευνητές.

«Γνωρίζουμε ότι μια καταγραφή ενός υποτιθέμενου τηλεφωνήματος έχει δημοσιευθεί… στην οποία δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για όπλα. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι αυτή η συνομιλία είναι αληθινή… σ’ αυτή δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για όπλα. Κανένας δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα άλλο, επομένως είναι δυνατόν να λένε οτιδήποτε», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς ειδικά για τον ισχυρισμό ότι ο Πούτιν ενέκρινε την αποστολή του πυραυλικού συστήματος BUK στους φίλα προσκείμενους στη Μόσχα αυτονομιστές στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε: «Η Ρωσία δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα, επομένως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα αποτελέσματά της, ιδίως από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία βάση ώστε να δημοσιοποιούνται τέτοιες δηλώσεις».

Η Ολλανδία, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Ουκρανία και η Μαλαισία, μετά την καταστροφή του αεροσκάφους, συνέστησαν κοινή ερευνητική ομάδα για να διαπιστώσουν ποιος έφερε την ευθύνη και για να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Τον Νοέμβριο, ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και έναν Ουκρανό αυτονομιστή ηγέτη για τη συνδρομή τους στη χρήση του πυραυλικού συστήματος για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Οι δύο άνδρες, που καταδικάστηκαν ερήμην, δεν έχουν συλληφθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή