Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίδειξη αποφασιστικότητας από τη Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίδειξη αποφασιστικότητας από τη Μόσχα

Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεχόταν ενθαρρυντικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο να προμηθευτεί η χώρα του μαχητικά αεροσκάφη χωρών του ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο φρόντιζε να στείλει τα δικά του μηνύματα αποφασιστικότητας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεχόταν ενθαρρυντικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο να προμηθευτεί η χώρα του μαχητικά αεροσκάφη χωρών του ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο φρόντιζε να στείλει τα δικά του μηνύματα αποφασιστικότητας.

Η παράδοση από τη Δύση προηγμένης τεχνολογίας αεροσκαφών θα προκαλέσει μόνο «πόνο και δεινά» στους Ουκρανούς, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι ένα παρόμοιο βήμα θα εμπλέξει με πιο «άμεσο» τρόπο το ΝΑΤΟ στη στρατιωτική σύγκρουση.

«Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια αυξανόμενη εμπλοκή της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η διαχωριστική γραμμή μεταξύ έμμεσης και άμεσης εμπλοκής σταδιακά εξαφανίζεται».

Στο μεταξύ, η γερμανική πολεμική βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να στείλει τελευταίας γενιάς άρματα μάχης Panther στην Ουκρανία, όπως έχει ζητήσει το Κίεβο. Για να γίνει πράξη κάτι τέτοιο χρειάζεται το πράσινο φως της γερμανικής κυβέρνησης. Περίπου την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκεπτόταν εργοστάσιο κατασκευής αρμάτων μάχης στο Ομσκ της Σιβηρίας, όπου τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η παραγωγή ενόψει της αυξανόμενης δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Σε άλλες χθεσινές δηλώσεις του ο Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για το σαμποτάζ εναντίον του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αφήνοντας υπόνοιες για ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφορμή για τις δηλώσεις Πεσκόφ στάθηκε ρεπορτάζ του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, ο οποίος, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν το εν λόγω σαμποτάζ στον βυθό της Βαλτικής, με εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις ρωσικές κατηγορίες.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε, στη διάρκεια σύσκεψης με ανώτατους αξιωματούχους που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ότι η ρωσική οικονομία απέδειξε την ανθεκτικότητά της απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των εχθρών της χώρας, και ότι εκείνες που ζημιώθηκαν τελικά ήταν οι ίδιες οι εταιρείες της Δύσης.

Οι Ουκρανοί θα υποφέρουν αν τους δώσετε αεροπλάνα, προειδοποιεί το Κρεμλίνο και κατηγορεί τις ΗΠΑ για το σαμποτάζ στον Nord Stream 2.

«Σήμερα πολλές από αυτές τις εταιρείες, δεχόμενες πιέσεις από τις κυβερνήσεις τους, φεύγουν από την αγορά μας. Στο καλό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, κάνοντας με το χέρι του μια σαρκαστική χειρονομία αποχαιρετισμού. «Τίποτα στη Ρωσία δεν έχει καταρρεύσει. Οι εταιρείες μας και οι επιχειρηματίες μας αποκτούν αυτές τις εταιρείες και ακόμη και ολόκληρους κλάδους, και συνεχίζουν αυτή τη δουλειά με μεγάλη επιτυχία», προσέθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η ανακοίνωση του Γεβγένι Πριγκοζίν ότι η εταιρεία μισθοφόρων που έχει ιδρύσει, ο όμιλος Wagner, σταματάει να στρατολογεί φυλακισμένους για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.

Κινεζική βοήθεια

Τέλος, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Κίνα βοηθάει τη Ρωσία να προμηθευτεί αναγκαία εξαρτήματα και τεχνολογία για την πολεμική βιομηχανία της, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι κρατικές πολεμικές βιομηχανίες της Κίνας στέλνουν στη Ρωσία εξαρτήματα κινητήρων πολεμικών αεροσκαφών, τεχνολογία ηλεκτρονικής συσκότισης, συστήματα πλοήγησης και άλλα είδη.

Η υποστήριξη της Κίνας στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας ήταν ένα από τα βασικά θέματα που σκόπευε να θέσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στο ταξίδι του στο Πεκίνο, το οποίο αναβλήθηκε λόγω του επεισοδίου με το κινεζικό αερόστατο που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή