Διπλωματική έριδα ΗΠΑ – Κίνας για το αερόστατο

Διπλωματική έριδα ΗΠΑ – Κίνας για το αερόστατο

Για κατασκοπεία κάνει λόγο η Ουάσιγκτον, για μετεωρολογικό μπαλόνι το Πεκίνο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Την άρνησή της να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν επιβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση στο Πεκίνο, εξαιτίας της «ανεύθυνης απόφασης» για κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου από την αμερικανική αεροπορία την περασμένη εβδομάδα στα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας.

«Η ανεύθυνη και βαθιά εσφαλμένη προσέγγιση των ΗΠΑ δεν δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα διαλόγου και συνδιαλλαγής μεταξύ των δύο στρατών μας. Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να επιτεθούν στο αερόστατο, παραβιάζοντας βάναυσα τη διεθνή πρακτική και δημιουργώντας κακό προηγούμενο. Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα μέσα για να διαχειρισθεί ανάλογες καταστάσεις», ανέφερε σε ανακοινωθέν του το κινεζικό υπουργείο Αμυνας. Την ίδια ώρα, τη βεβαιότητά της εξέφρασε η Ουάσιγκτον για την κατασκοπευτική φύση του ιπτάμενου αντικειμένου, εξηγώντας ότι έφερε εργαλεία για τη συγκέντρωση σημάτων επικοινωνίας και τελούσε υπό την καθοδήγηση του κινεζικού στρατού.

Το Πεκίνο αναγνωρίζει ότι το αερόστατο προήλθε από την Κίνα, αλλά επιμένει ότι πρόκειται για απλό μετεωρολογικό μπαλόνι, χωρίς ικανότητα συλλογής κατασκοπευτικών δεδομένων. Το περιστατικό οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Την ίδια ώρα, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφιζε απόφαση καταδίκης των πτήσεων κινεζικών κατασκοπευτικών αερόστατων πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο, χαρακτηρίζοντας τις πτήσεις αυτές «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ». Η απόφαση καλεί επίσης την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεχίσει την ενημέρωση του Κογκρέσου για το περιστατικό.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, έφερε εργαλεία για τη συγκέντρωση σημάτων επικοινωνίας και τελούσε υπό την καθοδήγηση του κινεζικού στρατού.

Το νέο κινεζικό αμυντικό δόγμα αποδίδει μεγάλη σημασία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, σε υψόμετρο από 15 έως και 100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η Κίνα, πέρα από την ανάπτυξη στρατοσφαιρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με κινητήρες ηλιακής ενέργειας και υπερηχητικών οπλικών συστημάτων, αναβιώνει τεχνολογία της δεκαετίας του 1970 με στόχο την κατασκευή στρατοσφαιρικών αερόπλοιων και μπαλονιών μεγάλου υψομέτρου, όπως αυτό που εντοπίσθηκε πάνω από τις ΗΠΑ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, Κινέζοι μηχανολόγοι είχαν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στη μελέτη και στον σχεδιασμό αερόστατων, με τα προγράμματα αυτά να δίνουν νέα ώθηση στις σύγχρονες αμυντικές έρευνες του Πεκίνου. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ήδη από το 2014 τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να επιταχύνει την ανάπτυξη των επιθετικών και αμυντικών ικανοτήτων του κινεζικού διαστημικού προγράμματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η στρατόσφαιρα θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις του μέλλοντος.

Η κινεζική βάση δεδομένων CNKI, στην οποία δημοσιεύονται επιστημονικές μελέτες, εμφανίζει περισσότερες από 1.000 δημοσιεύσεις και εκθέσεις για τη στρατόσφαιρα. Πολλές από αυτές εστιάζουν στις αμυντικές εφαρμογές αερόστατων μεγάλου υψομέτρου. Σε αντίθεση με παρατηρήσεις δορυφόρων ή κατασκοπευτικών αεροσκαφών, τα αερόστατα και τα στρατοσφαιρικά αερόπλοια είναι ικανά να αιωρούνται στο ίδιο σημείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα από συμβατικά ραντάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή