Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μακρόν δεν αποκλείει αποστολή μαχητικών – Η Μόσχα προειδοποιεί…

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μακρόν δεν αποκλείει αποστολή μαχητικών – Η Μόσχα προειδοποιεί…

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές μέχρι στιγμής στη δυτική υποστήριξη και η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσει και θα παρατείνει τη σύγκρουση

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά ότι το Κίεβο χρειάζεται πιο άμεση στρατιωτική δύναμη πυρός, καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι μια νέα ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι προτρέπει εδώ και καιρό τους συμμάχους της Ουκρανίας να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη και την Πέμπτη ανέφερε ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν έτοιμοι να προμηθεύσουν αεροσκάφη.

«Η Ευρώπη θα είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη. Το έχω ακούσει από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες για την ετοιμότητα να μας παράσχουν τα απαραίτητα όπλα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκάφών», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές μέχρι στιγμής στη δυτική υποστήριξη και η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσει και θα παρατείνει τη σύγκρουση.

«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα», είπε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών στο τέλος της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η τρέχουσα προτεραιότητα είναι να βοηθηθεί η Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν να παραδοθούν εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος, ενώ θα χρειαζόταν χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να τα πετάξουν.

Ο Μακρόν είπε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε όπλα όπως το πυροβολικό, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και στα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη εκπαιδευτεί. Είπε ότι ίσως είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθεί η παράδοση τέτοιων όπλων και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες.

Η κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, το Κίεβο έχει προβλέψει ευρείας κλίμακας επίθεση από τη Μόσχα με στόχο να σημειώσει εδαφικά κέρδη που μπορεί να διαλαλήσει στην επέτειο, έπειτα από μήνες ελάχιστης κινητικότητας.

Ερωτηθείς στην ουκρανική τηλεόραση εάν συμφωνεί ότι η ρωσική επίθεση είχε ήδη ξεκινήσει, ο Πάβλο Κριλένκο, κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Ντονέτσκ, είπε την Πέμπτη: «Ναι, σίγουρα».

Γύρω από τις ανατολικές πόλεις όπως το Μπαχμούτ, η Αβντίιβκα και το Βουχλεντάρ που έχουν γίνει μάρτυρες ορισμένων από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου, «οι δυνάμεις και τα μέσα του εχθρού κλιμακώνονται εκεί με καθημερινή ένταση», είπε.

Σύμφωνα με τον Ολεγκ Ζντάνοφ, Ουκρανό στρατιωτικό αναλυτή, οι υπερασπιστές στο Μπαχμούτ εξακολουθούν να προμηθεύονται όπλα από τα δυτικά, αλλά βρίσκονταν υπό πίεση από τρεις πλευρές, με τις ρωσικές δυνάμεις να εισέρχονται σε δύο βόρειες συνοικίες της πόλης πριν από δύο ημέρες.

«Στον τομέα της Αβντίιβκα, τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να φέρουν εφεδρείες για να πάρουν τον έλεγχο του κέντρου της αμφισβητούμενης πόλης Μαρίνκα», είπε ο Ζντάνοφ στην τακτική ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στο πεδίο, που μεταδόθηκε στο YouTube.

Είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο της Μαρίνκα, σε αντίθεση με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις ανατροπής και της τελευταίας αντίστασης.

Η ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, που αποτελείται από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ήταν ένας από τους κύριους στόχους της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να ανακηρύσσει τις δύο επαρχίες το φθινόπωρο μεταξύ των τεσσάρων προσαρτημένων εδαφών έπειτα από δημοψηφίσματα που η Δύση χαρακτήρισε στημένα.

«Τις τελευταίες 7 έως 10 ημέρες, η συχνότητα των βομβαρδισμών έχει αυξηθεί. Ο ημερήσιος αριθμός των επιθέσεων έχει αυξηθεί», δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σέρχι Χαϊντάι την Πέμπτη στο ουκρανικό Radio NV.

Είπε ότι υπήρξε μια μεγάλη νέα ρωσική επίθεση γύρω από την Κρεμίνα, κατά μήκος ενός βόρειου τμήματος του ανατολικού μετώπου, αλλά ότι οι δυνάμεις της Μόσχας «δεν είχαν σημαντική επιτυχία».

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση για κλιμάκωση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι Ουκρανοί θα υπέφεραν εάν η Βρετανία ή άλλες δυτικές χώρες προμήθευαν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο και ότι η γραμμή μεταξύ της έμμεσης και της άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο θολώνει.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα, για πρώτη φορά έπειτα από μισό χρόνο, στελεχωμένες με δεκάδες χιλιάδες πρόσφατα επιστρατευμένους μαχητές, σε ανελέητες χειμερινές μάχες που και οι δύο πλευρές περιγράφουν ως από τις πιο αιματηρές του πολέμου.

Τουλάχιστον 17 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μέσα σε μία ώρα το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε ο ασκών καθήκοντα δημάρχου, Ανατόλι Κούρτιεφ. Οι επιθέσεις είχαν στόχο τις ενεργειακές υποδομές, είπε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι συλλέγονται πληροφορίες για ζημιές και θύματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης μια σειρά από επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας που έριξαν ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι την Παρασκευή. Δεν έγινε λόγος για θύματα.

«Οι κατακτητές έπληξαν κρίσιμες υποδομές. Εγιναν περίπου 10 εκρήξεις», δήλωσε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram. «Σε ορισμένες περιοχές, υπάρχουν διακοπές ρεύματος. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται επιτόπου».

Μεντβέντεφ: Να κατασκευάσουμε χιλιάδες άρματα μάχης

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας –και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας– Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η χώρα πρέπει να κατασκευάσει και να εκσυγχρονίσει χιλιάδες άρματα μάχης, δοθείσης της δυτικής βοήθειας που ρέει στην Ουκρανία, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

«Οπως γνωρίζετε, χθες ο αντίπαλός μας ζητιάνεψε στο εξωτερικό να του δοθούν αεροσκάφη, πύραυλοι και άρματα μάχης», ανέφερε ο κ. Μεντβέντεφ χθες, καθώς επισκεπτόταν βιομηχανία στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας.

«Πώς πρέπει να αντιδράσουμε;» διερωτήθηκε σε βίντεο που «ανέβασε» ο ίδιος σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίσκεψή του στη βιομηχανία, που παράγει –μεταξύ άλλων– όπλα.

«Είναι καθαρό σε αυτή την περίπτωση πως για εμάς το φυσικό θα ήταν να αυξήσουμε την παραγωγή διαφόρων τύπων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού – συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων αρμάτων μάχης», συνέχισε. «Μιλάμε για την παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό χιλιάδων αρμάτων μάχης».

Ο πρώην πρόεδρος (2008-2012) θεωρείται εξ απορρήτων του διαδόχου του, του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και υποστηρίζει απόλυτα δημόσια την απόφασή του να εξαπολύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022. Στο βίντεο, εικονίζεται να επιθεωρεί τεθωρακισμένα.

Πηγή: AFP, Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή