Μόσχα: Οι δυτικές ενισχύσεις ωθούν το Κίεβο σε εγκλήματα πολέμου – Ανοικτή η γραμμή με ΝΑΤΟ

Μόσχα: Οι δυτικές ενισχύσεις ωθούν το Κίεβο σε εγκλήματα πολέμου – Ανοικτή η γραμμή με ΝΑΤΟ

Η Μαρία Ζαχάροβα θεωρεί ότι οι μάχες συνεχίζονται λόγω της στήριξης από τη Δύση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν το Κίεβο να διαπράξει εγκλήματα πολέμου με ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει νάρκες κατά προσωπικού, ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση της Παρασκευής, την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών λέει ότι υπάρχει πάντα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ.

«Στις 3 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον ένα άλλο πακέτο όπλων αξίας σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή τη φορά μιλάμε για αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Javelin, τις λεγόμενες βόμβες μικρής διαμέτρου GLSDB με βεληνεκές έως 150 χλμ. Εκεί περιλαμβάνονται και νάρκες προσωπικού Claymore. Ενα τέτοιο βήμα της Ουάσιγκτον μοιάζει με σκόπιμη προσπάθεια να ωθήσει το καθεστώς του Κιέβου σε άλλα εγκλήματα πολέμου. Νομίζω ότι, δυστυχώς, αυτό θα συμβεί, αλλά πρέπει να καταλάβετε ποιος είναι υπεύθυνος», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελθείσα ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά τα κονδύλια θα πάνε για «σφαγή».

«Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Μπορέλ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυξήσει σε 30.000 τον αριθμό των μαθητών που θα εκπαιδευτούν στην αποστολή της ΕΕ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι στις 6 Φεβρουαρίου, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η ίδια Ευρωπαϊκή Ενωση διέθεσε μισό δισεκατομμύριο ευρώ μέσω του Ταμείου Ειρήνης», πρόσθεσε η κα Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την ίδια, η Δύση παρατείνει τη σύγκρουση επεκτείνοντας τη βοήθεια στο Κίεβο. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε η κα Ζαχάροβα, θα αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υποτελείς τους στο ΝΑΤΟ, εξοπλίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, όπως πιστεύουν, με ισχυρά όπλα και εκπαιδεύοντας τον στρατό τους, κάνουν τα πάντα για να κλιμακώσουν τις εχθροπραξίες. Στην απερίσκεπτη υποστήριξή τους προς τους Ναζί στο Κίεβο, Οι δυτικοί ηγέτες ξεπερνούν όλα τα νοητά και ασύλληπτα όρια», κατέληξε. 

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση πως οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, και ιδιαιτέρως η τηλεφωνική γραμμή μεταξύ του ρωσικού Γενικού Επιτελείου και της διοίκησης της συμμαχίας, παραμένουν ανοιχτοί.

«Τα κανάλια [με το ΝΑΤΟ] σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένουν ανοιχτά σήμερα, συγκεκριμένα, πρόκειται για μια τηλεφωνική γραμμή μεταξύ του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, του επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής. Και ο πρεσβευτής μας στο Βέλγιο έχει επίσης λάβει οδηγίες να διατηρεί επαφές με το αρχηγείο όταν είναι απαραίτητο», καθησύχασε ο κ. Γκρούσκο.

Πηγή: ΤΑSS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή