Ουκρανία: Το Κίεβο κατέρριψε 61 από τους 71 πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία

Ουκρανία: Το Κίεβο κατέρριψε 61 από τους 71 πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία

«Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχθεί αποτυχίες και ως εκ τούτου συνεχίζει να τρομοκρατεί τον (ουκρανικό) πληθυσμό», έγραψε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στο Twitter

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία εξαπέλυσε 71 πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία σήμερα και 61 από αυτούς καταρρίφθηκαν, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

«Μέχρι τις 11.30 π.μ. ο εχθρός είχε εξαπολύσει 71 πυραύλους X-101, X-555 και Kalibr. Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις, η Πολεμική Αεροπορία και άλλα στοιχεία των Ουκρανικών Δυνάμεων Αμυνας κατέστρεψαν 61 εχθρικούς πυραύλους κρουζ», ανέφερε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει περισσότερους από 50 πυραύλους στην Ουκρανία και πως οι περισσότεροι από αυτούς καταρρίφθηκαν.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχθεί αποτυχίες και ως εκ τούτου συνεχίζει να τρομοκρατεί τον (ουκρανικό) πληθυσμό. Αλλη μια προσπάθεια (σήμερα) να καταστρέψει το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και να στερήσει από τους Ουκρανούς το φως, τη θέρμανση και το νερό», έγραψε ο Σμίχαλ στο Telegram.

Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε οκτώ στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS και πως αυτά εκτόξευσαν πυραύλους X-101 και X-555 από την Κασπία Θάλασσα και την πόλη Βόλγκοντονσκ στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης πυραύλους Kalibr από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε.

Mπαράζ επιθέσεων σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων σε ουκρανικές υποδομές στις πόλεις Χάρκοβο και Ζαπορίζια το πρωί της Παρασκευής, καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια πολυαναμενόμενη ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανατολικά.

Τουλάχιστον 17 πύραυλοι έπληξαν τη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια μέσα σε μια ώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ και ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου είπε ότι οι εγκαταστάσεις υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα χτυπήθηκαν και οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος έκλεισαν.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές μακριά από τις γραμμές του μετώπου τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αφήνοντας εκατομμύρια Ουκρανούς σε μεγάλες πόλεις χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή νερό για μέρες, εν μέσω χειμώνα.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής και οι τοπικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους κουρασμένους από αυτό πολίτες να τις λάβουν υπόψη και να βρουν καταφύγιο.

Η δημοτική αρχή του Κιέβου είπε ότι η αεράμυνα λειτουργεί, καθώς ακούστηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολεγκ Σινεγκούμποφ, ανέφερε περίπου 10 εκρήξεις και είπε ότι το ρεύμα είχε διακοπεί σε ορισμένες περιοχές.

Σημαντικές υποδομές επλήγησαν επίσης στο Χμελνίτσκι στα δυτικά και στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε πέντε από τα επτά drones και πέντε από τους έξι πυραύλους Kaliber.

Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 35 πυραύλους S-300, τους οποίους η αεράμυνα της Ουκρανίας δεν είναι σε θέση να καταρρίψει, στις περιοχές Χάρκοβο και Ζαπορίζια.

Η Ουκρανία, πάντως, έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει τη δική της μεγάλη αντεπίθεση τους επόμενους μήνες για να ανακτήσει περισσότερο από το ένα πέμπτο περίπου του ουκρανικού εδάφους που κατέχει η Ρωσία.

Φαίνεται όμως πιθανό να περιμένει μέχρι να λάβει τουλάχιστον ορισμένα από τα κύρια άρματα μάχης και τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που έχουν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για να τον ενημερώσει για την περιοδεία του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, απ’ όπου ζήτησε περισσότερο οπλισμό, κυρίως μαχητικά αεροσκάφη.

Κίεβο: Ρωσικοί πύραυλοι πάνω από Μολδαβία και Ρουμανία

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ένας ανώτατος Ουκρανός στρατιωτικός δήλωσε πως «δύο ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας πριν εισέλθουν στην Ουκρανία την Παρασκευή».

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ότι δύο πύραυλοι Kaliber που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και στη συνέχεια πέταξαν στον ρουμανικό εναέριο χώρο, πριν εισέλθουν στην Ουκρανία.

Η Ukrainska Pravda επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να καταρρίψει τους πυραύλους, αλλά δεν το έκανε επειδή δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο αμάχους σε ξένες χώρες.

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το υπουργείο Αμυνας της Ρουμανίας ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από πλοίο κοντά στην Κριμαία, πέρασε από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, προτού πλήξει την Ουκρανία. Οπως διευκρίνισε, ο πύραυλος δεν εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο.

«Η πλησιέστερη απόσταση που κατεγράφη από τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, ήταν περίπου 35 χλμ. βορειοανατολικά από τα σύνορά μας», σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για το περιστατικό με τους πυραύλους σήμερα το πρωί. Η χώρα υποστηρίζει ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος πέρασε από τον εναέριο χώρο της κατευθυνόμενος προς την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή