Μολδαβία: Νέος πρωθυπουργός ο φιλοευρωπαίος Ντορίν Ρετσεάν

Μολδαβία: Νέος πρωθυπουργός ο φιλοευρωπαίος Ντορίν Ρετσεάν

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου ανακοίνωσε τον επικείμενο διορισμό ενός νέου φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού στη θέση της Νατάλια Γκαβριλίτα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τη χώρα της σε ευρωπαϊκή τροχιά παρά τις πιέσεις από την πλευρά της Ρωσίας.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, ανακοίνωσε σήμερα τον επικείμενο διορισμό ενός νέου φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού στη θέση της Νατάλια Γκαβριλίτα που είχε παραιτηθεί νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τη χώρα της σε ευρωπαϊκή τροχιά παρά τις πιέσεις και τις απειλές από την πλευρά της Ρωσίας.

Νέος πρωθυπουργός θα είναι ο Ντορίν Ρετσεάν, ο νυν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τον διορισμό του αναμένεται να επικυρώσει το κοινοβούλιο της Μολδαβίας την επόμενη εβδομάδα. Το κόμμα της προέδρου Σάντου διατηρεί την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, με 63 έδρες σε σύνολο 101. Ως εκ τούτου, ο διορισμός του Ντορίν Ρετσεάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Η Μολδαβία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με την Ουκρανία, με την κυβέρνησή της ωστόσο να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από τη Μόσχα η οποία προσπάθησε να υπονομεύσει την εξουσία της.

Η Μολδαβία, μια χώρα 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει κοινά σύνορα με την Ουκρανία, παλαιότερα, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έπαιρνε φυσικό αέριο μόνο από τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καταγγείλει την περασμένη Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στη Σύνοδο της ΕΕ, ρωσικά σχέδια για την «καταστροφή» της Μολδαβίας. Λίγες ώρες αργότερα, θα γινόταν γνωστό ότι τουλάχιστον ένας ρωσικός πύραυλος πέρασε από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, με τις Αρχές της χώρας να καλούν μάλιστα τον Ρώσο πρέσβη ζητώντας εξηγήσεις.   

Με πληροφορίες από Politico

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή