Qatargate: Ο Ταραμπέλα κατηγορείται πως έλαβε χρηματικά ποσά για να υποστηρίξει «τρίτη χώρα»

Qatargate: Ο Ταραμπέλα κατηγορείται πως έλαβε χρηματικά ποσά για να υποστηρίξει «τρίτη χώρα»

Ο δεύτερος ευρωβουλευτής, μετά την Εύα Καϊλή, συνελήφθη χθες από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης Qatargate

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο δεύτερος ευρωβουλευτής, μετά την Εύα Καϊλή, συνελήφθη χθες από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης Qatargate. Ο Βέλγος σοσιαλιστής Μαρκ Ταραμπέλα συνελήφθη στις έξι το πρωί τοπική ώρα και, παρά την επιμονή του ότι είναι αθώος, κατηγορείται για δωροδοκία ύψους 140.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί έρευνα σε θυρίδα που του ανήκε στην πόλη της Λιέγης, ενώ οι Αρχές είχαν ψάξει πολλά γραφεία στο δημαρχείο της Anthisnes, μιας μικρής περιφέρειας στο ανατολικό Βέλγιο, της οποίας ο Ταραμπέλα είχε διατελέσει δήμαρχος επί 30 χρόνια. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας οι κυβερνήσεις του Κατάρ και του Μαρόκου προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν ευρωβουλευτές για να εξαγοράσουν την εύνοιά τους. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των πρώτων επιδρομών, παράλληλα με τη σύλληψη της Καϊλή, οι Αρχές κατάσχεσαν ποσά συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Ερευνα και άρση ασυλίας

Τον περασμένο μήνα είχε ερευνηθεί το σπίτι του Ταραμπέλα στις Βρυξέλλες και την περασμένη εβδομάδα ήρθη η ασυλία του από την Ευρωβουλή έπειτα από σχετικό αίτημα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου. Κατηγορείται ότι έλαβε χρηματικά ποσά για να υποστηρίξει «τρίτη χώρα», σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ανακριτές θεωρούν πως είναι στενός συνεργάτης του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή από την Ιταλία, ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος του δικτύου διαφθοράς. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως ανά δύο μήνες, ο Παντσέρι έδινε μια χάρτινη σακούλα με 20.000 ευρώ στον Ταραμπέλα. Τελευταία φορά αυτό έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, έλαβε χρηματικά ποσά για να υποστηρίξει «τρίτη χώρα».

Ο Παντσέρι συνεργάζεται με τους εισαγγελείς με αντάλλαγμα ευνοϊκή μεταχείριση. Θεωρείται άλλωστε ο βασικός πληροφοριοδότης, που οδήγησε στη σύλληψη των Καϊλή και Ταραμπέλα. Η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ο Παντσέρι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο μαζί με τον σύντροφο της πρώτης, Φρανσέσκο Τζόρτζι, και τον επικεφαλής ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα. Και οι τέσσερις κρατούνται προτού ξεκινήσει η δίκη τους. Ο 59χρονος Ταραμπέλα υπήρξε μέλος της Ευρωβουλής από το 2004 με ένα διάλειμμα δύο ετών (2007-09), οπότε διετέλεσε υπουργός στη Βαλλονία, τη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου.

Ποιος είναι

Ηταν μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ. Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, παραιτήθηκε από τη θέση του και από την ομάδα σοσιαλιστών και δημοκρατών στην Ευρωβουλή. Ενα μήνα προτού αποκαλυφθεί η εμπλοκή του, ο Ταραμπέλα είχε συμμετάσχει σε ντιμπέιτ σε επιτροπή της Ευρωβουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ και για το Μουντιάλ. Ο Ταραμπέλα –που δεν ήταν μέλος της επιτροπής– επέκρινε τους συναδέλφους του, που είχαν επισημάνει τους θανάτους μεταναστών κατά την κατασκευή των υποδομών στο Κατάρ. Τους κατηγόρησε για ελλιπή ενημέρωση και ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν δεν είχαν διατυπωθεί ανάλογες επικρίσεις εις βάρος της Κίνας και της Ρωσίας, όταν οι δύο χώρες διοργάνωσαν μεγάλες αθλητικές συναντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή