ΗΠΑ: Δεν υπάρχει «άμεση ρωσική απειλή» για Μολδαβία και Ρουμανία

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει «άμεση ρωσική απειλή» για Μολδαβία και Ρουμανία

«Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε καμία ένδειξη περί άμεσης στρατιωτικής απειλής, προερχόμενης από τη Ρωσία» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Μολδαβία, όμως δεν βλέπουν να υπάρχει κάποια «άμεση απειλή» για αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με την Ουκρανία ή για τη Ρουμανία, αφού ένας ρωσικός πύραυλος πέρασε σήμερα από τον εναέριο χώρο της.

«Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε καμία ένδειξη περί άμεσης στρατιωτικής απειλής, προερχόμενης από τη Ρωσία, εναντίον της Μολδαβίας ή της Ρουμανίας», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ. «Γενικότερα, στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας καθώς και την ουδετερότητά της που προβλέπεται από το Σύνταγμά της», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι πλεύσης διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, προτού να εισέλθουν στην Ουκρανία.

Τι λέει το ρουμανικό ΥΠΑΜ

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το υπουργείο Άμυνας της Ρουμρίας ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από πλοίο κοντά στην Κριμαία, πέρασε από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, προτού πλήξει την Ουκρανία. Όπως διευκρίνισε, ο πύραυλος δεν εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο. 

«Η πλησιέστερη απόσταση που κατεγράφη από τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, ήταν περίπου 35 χμλ. βορειοανατολικά από τα σύνορά μας», σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

Η απάντηση της Μολδαβίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για το περιστατικό με τους πυραύλους σήμερα το πρωί, όπου η Μολδαβία λέει ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος πέρασε από τον εναέριο χώρο της κατευθυνόμενος προς την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της φιλοδυτικής μολδαβικής κυβέρνησης και τον διορισμό του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντόριν Ρετσεάν στη θέση του πρωθυπουργού, ο Αμερικανός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «σέβονται» τις αποφάσεις που λαμβάνει το Κισινάου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή