Σεισμός στην Τουρκία: Μετά τους Αυστριακούς, και Γερμανοί αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

Σεισμός στην Τουρκία: Μετά τους Αυστριακούς, και Γερμανοί αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

«Μπορείτε να δείτε ότι η θλίψη υποχωρεί σιγά σιγά και δίνει τη θέση της στον θυμό. Ως εκ τούτου, θα παραμείνουμε στο κοινό στρατόπεδο με το THW προς το παρόν», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής επιχειρήσεων της ISAR, Στίβεν Μπάιερ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο γερμανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Τουρκία το Σάββατο, επικαλούμενες προβλήματα ασφαλείας και αναφορές για συγκρούσεις και πυροβολισμούς.

Η Γερμανική Διεθνής Ερευνα και Διάσωση (ISAR) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής της Γερμανίας (THW) δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μόλις η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας AFAD χαρακτηρίσει την κατάσταση ασφαλή.

«Μπορείτε να δείτε ότι η θλίψη υποχωρεί σιγά σιγά και δίνει τη θέση της στον θυμό. Ως εκ τούτου, θα παραμείνουμε στο κοινό στρατόπεδο με το THW προς το παρόν», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής επιχειρήσεων της ISAR, Στίβεν Μπάιερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι οργανώσεις θα είναι άμεσα έτοιμες να βοηθήσουν εάν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες.

Και το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε συγκρούσεις μεταξύ αγνώστων ομάδων. Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, δεν έχουν σχολιάσει καμία αναταραχή στην περιοχή, αλλά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη γενική κατάσταση ασφαλείας το Σάββατο, σημειώνοντας ότι έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι σημειώθηκαν λεηλασίες.

«Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους θα τους εμποδίσει», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή.

Και ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στην σεισμόπληκτη Τουρκία λόγω «μιας ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης ασφαλείας», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε tweet το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίκαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Αρωγής των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης, όταν το περιβάλλον καταστεί ασφαλές, συμπληρώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός είχε αναλάβει την προστασία του AFDRU.

Περίπου 82 διασώστες από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας βρίσκονται στην Αντάκια της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και οι ειδικοί τους έχουν απεγκλωβίσει εννέα άτομα από τα ερείπια.

Η Ελβετία δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στο Χατάι και ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί αναλόγως.

Η Ελβετία έστειλε 87 ειδικούς και 8 σκύλους για να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης και μέχρι στιγμής έχει ανασύρει 11 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο μωρά από την άφιξή τους την Τρίτη. Μια επιπλέον ομάδα 12 ατόμων εστάλη την Παρασκευή.

Πηγή: Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή