Γιατί η Γερμανία δεν θα ανασκάψει σήραγγα με εκατοντάδες σορούς στρατιωτών του Α’ ΠΠ

Γιατί η Γερμανία δεν θα ανασκάψει σήραγγα με εκατοντάδες σορούς στρατιωτών του Α’ ΠΠ

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τον τόπο ταφής πολεμικό μνημείο και να τον θέσει υπό κρατική προστασία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα λείψανα 200 και πλέον Γερμανών στρατιωτών που θάφτηκαν ζωντανοί σε μια σήραγγα στη βορειοανατολική Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα ανακτηθούν.

Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τον τόπο ταφής πολεμικό μνημείο και να τον θέσει υπό κρατική προστασία.

Η επιτροπή πολεμικού τάφου της Γερμανίας, η Volksbund, και η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την απόφαση στο μουσείο Caverne du Dragon στη βορειοανατολική Γαλλία το απόγευμα της Παρασκευής.

«Οι προσπάθειες για να φτάσουμε στα λείψανα το 2021 και το 2022 είχαν αποδειχθεί πολύ δύσκολες», δήλωσε στο CNN την Παρασκευή εκπρόσωπος της Volksbund, προσθέτοντας ότι υπήρξαν «πολλές προσπάθειες» να ανοίξει η «πολύ βαθιά και πολύ μεγάλη» σήραγγα, η οποία βρίσκεται σε ένα φυσικό καταφύγιο με «αμμώδες έδαφος ακόμα μολυσμένο από πυρομαχικά».

Παρότι η γαλλογερμανική ομάδα κατάφερε να φτάσει έως και 64 μέτρα κάτω από τη σήραγγα, «δεν βρήκε λείψανα», είπε ο εκπρόσωπος.

Πολλές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβαν χώρα μεταξύ των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γερμανικών στρατευμάτων που ήταν τοποθετημένα στο Chemin des Dames, ένα ύψωμα ανάμεσα σε δύο κοιλάδες.

Στις 4 Μαΐου 1917, σε μια από τις μεγαλύτερες μάχες του πολέμου, ο γαλλικός στρατός έπληττε Γερμανούς μαχητές με βαρύ πυροβολικό. Μια οβίδα έπληξε την είσοδο της σήραγγας Winterberg στο Chemin des Dames, σύμφωνα με την Volksbund.

Ορισμένα τμήματα των γερμανικών στρατευμάτων, από το 111ο Εφεδρικό Σύνταγμα Πεζικού του Μπάντεν, διέφυγαν εισερχόμενα πιο βαθιά στη σήραγγα, όπου είχαν εκραγεί αποθηκευμένα πυρομαχικά και απελευθερώνονταν τοξικές αναθυμιάσεις.

Οι στρατιώτες δημιούργησαν ένα οδόφραγμα για να προσπαθήσουν να προστατευτούν από τα δηλητηριώδη αέρια μέχρι να μπορέσουν να διασωθούν, αλλά ο σφοδρός βομβαρδισμός εμπόδισε την προσέγγιση της βοήθειας.

Η είσοδος της σήραγγας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ σώθηκαν μόλις τρεις στρατιώτες από μία μονάδα που αριθμούσε πάνω από 200 στρατιώτες. Οι υπόλοιποι πνίγηκαν, πέθαναν από δίψα ή αυτοπυροβολήθηκαν.

Γιατί η Γερμανία δεν θα ανασκάψει σήραγγα με εκατοντάδες σορούς στρατιωτών του Α’ ΠΠ-1
Οι Γερμανοί βγαίνουν από τα χαρακώματά τους μετά τη χρήση φλογοβόλου από τους Γάλλους, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου στο Cantigny της Γαλλίας, το 1918. Ο άνδρας αριστερά, στο προσκήνιο, είναι Γάλλος αξιωματικός. (©Associated Press)

Ανά τα έτη, υπήρξαν πολυάριθμες –και παράνομες– απόπειρες εύρεσης της θαμμένης εισόδου της σήραγγας στο δάσος του Vauclair, σύμφωνα με την Volksbund.

Τον περασμένο Μάιο, περισσότερο από έναν αιώνα μετά το γεγονός και έπειτα από χρόνια εργασιών, η Volksbund και οι Γάλλοι εταίροι επιβεβαίωσαν τη θέση της σήραγγας, ανακαλύπτοντας μια μεγάλη κοιλότητα βαθιά κάτω από τη γη, με τον τόπο ταφής ανέπαφο.

Χαρακτηρίζοντας την τοποθεσία μνημείο, οι γερμανικές και γαλλικές αρχές ελπίζουν να προσδώσουν την αξιοπρέπεια που αξίζει στο σημείο και να προστατεύσουν τον τόπο ανάπαυσης των στρατιωτών. «Αυτό εγγυάται ότι οι στρατιώτες θα συνεχίσουν να αναπαύονται εν ειρήνη», είπε εκπρόσωπος της Volksbund.

«Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με τους Γάλλους εταίρους μας σε πνεύμα εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Ντιρκ Μπάκεν, διευθύνων σύμβουλος της Volksbund.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες γι’ αυτό – και είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μια κοινή λύση σήμερα», πρόσθεσε.

Μόλις εκπληρωθούν οι νομικές απαιτήσεις για το πολεμικό νεκροταφείο, θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός του μνημείου και ο χώρος ενδέχεται να εγκαινιαστεί το επόμενο έτος, δήλωσαν Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή