Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Η Γερμανία χαλαρώνει τους περιορισμούς έκδοσης βίζας

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Η Γερμανία χαλαρώνει τους περιορισμούς έκδοσης βίζας

«Πρόκειται για βοήθεια σε στιγμές ανάγκης. Θέλουμε να καταστήσουμε δυνατό για τουρκικές ή συριακές οικογένειες στη Γερμανία να φέρουν στενούς συγγενείς από την περιοχή της καταστροφής», έγραψε στο Twitter αργά το Σάββατο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να χαλαρώσει προσωρινά τους περιορισμούς έκδοσης βίζας για τους επιζώντες του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τη Γερμανία, εάν αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης ή έχουν τραυματιστεί.

«Πρόκειται για βοήθεια σε στιγμές ανάγκης. Θέλουμε να καταστήσουμε δυνατό για τουρκικές ή συριακές οικογένειες στη Γερμανία να φέρουν στενούς συγγενείς από την περιοχή της καταστροφής», έγραψε στο Twitter αργά το Σάββατο η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ.

«Μπορούν να βρουν καταφύγιο εδώ και να λάβουν ιατρική περίθαλψη», είπε η ίδια. «Με κανονικές βίζες, οι οποίες εκδίδονται γρήγορα και ισχύουν για τρεις μήνες».

Ωστόσο, δεν αίρονται όλες οι απαιτήσεις της τακτικής διαδικασίας θεώρησης. Οι αιτούντες πρέπει να μπορούν ακόμη να προσκομίσουν έγκυρο διαβατήριο, κάτι που πιθανόν να αποτελέσει εμπόδιο για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν όπως όπως τα κτίρια που κατέρρευσαν.

Αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν τουρκικές ρίζες, επειδή, πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, η Δυτική Γερμανία είχε δεχθεί «φιλοξενούμενους εργάτες» από την Τουρκία και αλλού για να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει οικονομικά.

Πιο πρόσφατα, εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες ήρθαν στη Γερμανία αναζητώντας ασφάλεια από τον βάναυσο εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα τους.

Τούρκοι και Σύροι μετανάστες στη Γερμανία συλλέγουν βοήθεια, στέλνουν δωρεές και ανησυχούν για τους συγγενείς τους στην πατρίδα τους. Οι εκκλήσεις για να τους επιτραπεί να δεχτούν στενά μέλη της οικογένειάς τους από τις κατεστραμμένες περιοχές αυξάνονταν εδώ και μέρες.

Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι θα χαλαρώσει γρήγορα τους συνήθως πολύ αυστηρούς και γραφειοκρατικούς όρους έκδοσης βίζας, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αυξήσει το προσωπικό του στην Τουρκία και έχει αναδιατάξει την ικανότητα στα κέντρα αποδοχής βίζας εκεί.

Τα θύματα του σεισμού που επιθυμούν να αναζητήσουν καταφύγιο στη Γερμανία και θέλουν να υποβάλουν αίτηση για τρίμηνη βίζα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν στενά μέλη της οικογένειάς τους στη Γερμανία που έχουν γερμανική υπηκοότητα ή μόνιμο άδεια παραμονής, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Το μέλος της οικογένειας υποδοχής πρέπει να υποβάλει δήλωση που να εγγυάται ότι πληρώσει τα έξοδα διαβίωσης και την επακόλουθη αναχώρηση του ατόμου που φιλοξενείται.

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή