Συρία – σεισμός: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης το σύστημα υγείας στις πληγείσες περιοχές

Συρία – σεισμός: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης το σύστημα υγείας στις πληγείσες περιοχές

Γεμάτα τα νοσοκομεία από τραυματίες. Πιο δύσκολο το έργο ιατρών και νοσηλευτών λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδυνατώντας να σώσει την οικογένειά του, που θάφτηκε στα συντρίμμια του σπιτιού της στη βορειοδυτική Συρία, ο νοσηλευτής Άμπντελ Μπάσετ Χαλίλ, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να φροντίζει ακατάπαυστα τους εκατοντάδες τραυματίες που συρρέουν στο νοσοκομείο όπου εργάζεται.

Ο σεισμός που έπληξε την περασμένη Δευτέρα την Τουρκία και τη γειτονική Συρία «δοκιμάζει» τα νοσοκομεία στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από αντάρτες, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα νοσοκομεία αντιμετώπιζαν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά ήδη πριν από τον σεισμό.

«Βοηθούσα τους ανθρώπους στο νοσοκομείο ενώ η σύζυγός μου και οι δυο κόρες μου ήταν κάτω από τα χαλάσματα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για αυτές», είπε ο 50χρονος Χαλίλ, νοσηλευτής ειδικευμένος στην αναισθησιολογία, που εργάζεται στο νοσοκομείο της Χαρίμ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Την ώρα του σεισμού βγήκε από το νοσοκομείο και αντιλήφθηκε με τρόμο ότι το σπίτι του, σε πολύ μικρή απόσταση, είχε καταρρεύσει. Καθώς δεν μπορούσε να προσφέρει καμία βοήθεια στην οικογένειά του, επέστρεψε στο νοσοκομείο όπου άρχισαν να φτάνουν κατά κύματα οι τραυματίες. Εκεί μεταφέρονταν και οι νεκροί – μεταξύ τους ήταν ο διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου και ο επικεφαλής των νοσηλευτών.

«Η πρώτη ημέρα ήταν πολύ δύσκολη, πολύ σκληρή, σαν να πέρασαν 50 χρόνια μέσα σε λίγες ώρες», είπε ο Χαλίλ. Τις επόμενες δύο ημέρες επωφελήθηκε από κάποια σπάνια διαλείμματα στο νοσοκομείο και έτρεχε στο κατεστραμμένο σπίτι του και παρακολουθούσε το έργο των σωστικών συνεργείων. Η γυναίκα του και οι κόρες του ανασύρθηκαν νεκρές 48 ώρες μετά τον σεισμό.

Σήμερα, ο Χαλίλ λέει ότι παρηγοριέται με τη σκέψη ότι κάποια στιγμή «θα προσκυνήσει στους τάφους τους». Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλες οικογένειες παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένες στα γκρεμισμένα κτίρια.

Τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, αυτό το μικρό νοσοκομείο στο Χαρίμ όπου εργάζεται ο Χαλίλ κατακλύσθηκε από θύματα. Είχε στηθεί αρχικά για να νοσηλεύει τραυματίες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τις 30 κλίνες, όπως εξήγησε ο χειρουργός Μοχάμαντ αλ Μπαντρ. «Η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που οι ασθενείς κοιμόντουσαν στο πάτωμα, στην είσοδο και στους διαδρόμους», πρόσθεσε.

Το νοσοκομείο δέχτηκε περίπου 2.500 τραυματίες και από αυτούς οι 390 πέθαναν, είπε ο ορθοπεδικός χειρουργός Χασάν αλ Χάμντο.

Όπως και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει στη βορειοδυτική Συρία, μια ζώνη που δεν ελέγχεται από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ορούς, γάζες, αναλγητικά, αλλά δεν έχουν επίσης ούτε καύσιμα, ούτε καν σάκους για τη φύλαξη των νεκρών. Αυτό που χρειάζεται τώρα, σύμφωνα με την IRC, είναι να δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, προμήθειες και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Στο νοσοκομείο της πόλης Σαλκίν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ο ορθοπεδικός χειρουργός Χασάν Τζουλάκ εξήγησε ότι σήμερα νοσηλεύονται 800-1000 τραυματίες, οι περισσότεροι με κατάγματα. «Δεκαπέντε λεπτά μετά τον σεισμό άρχισαν να συρρέουν οι τραυματίες και ξεπέρασαν τις δυνατότητες του νοσοκομείου», είπε.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που σύντομα θα μπει στον 12ο χρόνο, έχει πλήξει τις υποδομές υγείας, κυρίως στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 50% των νοσοκομείων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σε όλη τη χώρα. Όσα λειτουργούν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, τα νοσοκομεία αντιμετώπιζαν ελλείψεις και πριν από τον σεισμό, καθώς στη χώρα επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις μετά την έναρξη του πολέμου το 2011.

Στην πόλη Τζάμπλε σκοτώθηκαν πέντε γιατροί από τον σεισμό, ανέφερε ο διευθυντής του κρατικού νοσοκομείου Μοχάμαντ αλ Χαλί. Το προσωπικό δουλεύει νυχθημερόν μολονότι πολλοί από τους εργαζόμενους έχασαν το σπίτι τους ή κινδυνεύουν να το χάσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή