Γιατί οι ΗΠΑ είδαν τώρα τα αερόπλοια

Γιατί οι ΗΠΑ είδαν τώρα τα αερόπλοια

Η χρήση νέων αισθητήρων επέτρεψε στις αμερικανικές υπηρεσίες να εντοπίσουν περισσότερες απειλές στον εναέριο χώρο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Βόρειας Αμερικής, στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτυχία εντοπισμού των αερόστατων οφειλόταν σε «κενό συνειδητοποίησης» από μέρους των Αρχών. «Ευθύνη μου είναι ο εντοπισμός απειλών προς τη Βόρεια Αμερική. Οφείλω να σας πω ότι δεν εντόπισα τις απειλές αυτές», είπε ο στρατηγός Βαν Χερκ. Δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες θεώρησαν αρχικά ότι οι αναφορές για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα ανήκαν στην κατηγορία των ανεξήγητων φαινομένων.

Η κρίση των κινεζικών αερόστατων έπεισε την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει το δόγμα της για τα αεριωθούμενα και άλλα μη επανδρωμένα αερόπλοια. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, εξηγεί: «Ενισχύσαμε τις ικανότητές μας προκειμένου να βλέπουμε αντικείμενα, τα οποία η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορούσε να δει».

Οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει ήδη τις μεθόδους συλλογής δεδομένων και ανάλυσης πληροφοριών, που προέρχονται από ραντάρ και αισθητήρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Οι αισθητήρες «απορροφούν» δεδομένα, προτού φιλτραριστούν για να τύχουν ανάλυσης. Η νέα τακτική αφαίρεσε τα φίλτρα. «Η νέα στρατηγική μας θυμίζει μια ιστοσελίδα αναζήτησης, από την οποία έχουμε αφαιρέσει σχεδόν όλα τα εμπόδια και μπορεί κανείς έτσι να ψάξει παντού», ανέφερε η εφημερίδα Washington Post.

Παρά την καινοτόμο προσέγγιση, όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η πληθώρα δεδομένων δεν σημαίνει τη διαλεύκανση του μυστηρίου. Ασαφές παραμένει εάν η αφαίρεση των φίλτρων και η παρεπόμενη «πλημμύρα» δεδομένων ευθύνεται για τις πολλαπλές παρατηρήσεις των τελευταίων ημερών.

«Κάθε αντικείμενο είναι ελαφρώς διαφορετικό σε σχήμα από το προηγούμενο. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα και δυσχεραίνει το έργο των αισθητήρων εντοπισμού», σημείωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, είπε ότι το αντικείμενο που καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα ήταν πολύ μικρότερο: «Ο τρόπος που μου το περιέγραψαν με έκανε να φανταστώ ότι είχε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και όχι σαν δύο ή τρία λεωφορεία όπως ήταν αυτό στον Ατλαντικό». Καναδοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το αντικείμενο που καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή του Γιούκον στην Αλάσκα ως κυλινδρικό και πολύ μικρότερο από το αερόστατο που κατέπεσε ύστερα από βομβαρδισμό αμερικανικού μαχητικού το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή