ΗΠΑ: «Σημαντικοί» αισθητήρες στα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού

ΗΠΑ: «Σημαντικοί» αισθητήρες στα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού

Ο αμερικανικός στρατός ανέσυρε από τη θάλασσα «σημαντικά» εξαρτήματα από το κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε προ ολίγων ημερών, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός στρατός ανέσυρε από τη θάλασσα «σημαντικά» εξαρτήματα από το κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε προ ολίγων ημερών, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, ο αμερικανικός στρατός εντόπισε ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ανάμεσα στα οποία και αισθητήρες που πιθανώς χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών.

Το κινεζικό αερόστατο -το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ ήταν κατασκοπευτικό, με το Πεκίνο από την πλευρά του να αρνείται τις κατηγορίες- πετούσε επί μία εβδομάδα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προτού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατάξει την κατάρριψή του. Το επεισόδιο κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν να αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα. Ακολούθησαν, επίσης, οι καταρρίψεις και άλλων τριών «ιπτάμενων αντικειμένων» μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής, πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς τη Δευτέρα σχετικά με τους κινδύνους των αγνώστων αντικειμένων. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Αμερικανούς ότι αυτά τα αντικείμενα δεν αποτελούν στρατιωτική απειλή για κανέναν στο έδαφος» είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς προσγειωνόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Ωστόσο, παρουσιάζουν κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία και δυνητικά απειλή συλλογής πληροφοριών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η κατάρριψη των τριών άλλων αντικειμένων ήταν πιο δύσκολη από την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού δεδομένου του μικρότερου μεγέθους τους και της αδυναμίας προσδιορισμού της θέσης τους μέσω ραντάρ.

Κατά τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, δεν έχουν ανασυρθεί συντρίμμια από τα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πιο πρόσφατα. Ενα από τα αντικείμενα έπεσε στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας σε πάγο και χιόνι, ενώ ένα άλλο καταρρίφθηκε στην περιοχή Γιούκον του Καναδά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν προβεί σε κάποια σύνδεση των περιστατικών. Ωστόσο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Προφανώς υπάρχει κάποιο μοτίβο, το γεγονός ότι το βλέπουμε σε σημαντικό βαθμό είναι αιτία ενδιαφέροντος και ιδιαίτερης προσοχής» είπε ο Τριντό.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή