Τουρκία: Αναβολή εκλογών προτείνει ιστορικό στέλεχος του κόμματος Ερντογάν

Τουρκία: Αναβολή εκλογών προτείνει ιστορικό στέλεχος του κόμματος Ερντογάν

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Μπουλέντ Αρίτς λέει ότι πρέπει να γίνουν σε έξι ή και 12 μήνες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβολή των εκλογών στην Τουρκία, λόγω των σεισμών, κατά έξι ή και 12 μήνες προτείνει ο Μπουλέντ Αρίντς, πρώην πρόεδρος της τουρκικής βουλής και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός στις κυβερνήσεις Ερντογάν, ζητώντας να τροποποιηθεί και το Σύνταγμα που προβλέπει αναβολή εκλογών μόνο λόγω πολέμου. Εντονη ήταν η αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο επιφανής βετεράνος πολιτικός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που κυβερνά την Τουρκία από το 2001, πρότεινε σε ανάρτησή του στο Twitter να αναβληθούν οι εκλογές της 14ης Μαΐου για τον Νοέμβριο, ή να συνδυαστούν με τις τοπικές εκλογές το 2024.

Ο πολύπειρος κ. Αρίντς, που έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη, υπενθύμισε ότι οι επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή του σεισμού, που έπληξε περισσότερους από 15 εκατομμύρια πολίτες, εκπροσωπήθηκαν από 85 βουλευτές στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, της οποίας έχει χρηματίσει πρόεδρος από το 2002 ως το 2007.

Εξήγησε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι σε αυτές τις επαρχίες έχουν καταστεί άκυροι και έχει καταστεί νομικά και de facto αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές σε αυτές τις περιφέρειες. Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να σωθεί από το άγχος των εκλογών αυτές τις μέρες του μεγάλου πόνου, ο κ. Αρίντς είπε, «δεν θα υπάρξουν εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δεν μπορεί να γίνουν».

Το σύνταγμα της Τουρκίας προβλέπει ότι οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο σε περίπτωση πολέμου, αλλά κατά τον κ. Αρίντς, αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας από το 2009 ως το 2015, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην ανάρτησή του ισχυρίζεται ότι το σύνταγμα δεν είναι και κανένα ιερό κείμενο και μπορεί να τροποποιηθεί.

Σφοδρές αντιδράσεις

Οπως ήταν αναμενόμενο η ανάρτηση του κ. Αρίντς πυροδότησε έντονη αντίδραση από την πλευρά της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών που ανεπισήμων έχει ορίσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τις 14 Μαΐου και ζήτησε τον άμεσο ορισμό της ημερομηνίας επισήμως.

Υπενθύμισε κι εκείνος το άρθρο 78 του τουρκικού συντάγματος περί αναβολής εκλογών μόνο σε περίπτωση πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος IYI Κιουρσάντ Ζορλού υποστήριξε επίσης ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στην ώρα τους. Ο κ. Ζορλού είπε: «Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να επουλώσουμε αμέσως τις πληγές μας. Τόσο η αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων της χώρας όσο και η έγκαιρη διενέργεια των εκλογών σύμφωνα με το Σύνταγμά μας θα είναι η βασική προσέγγιση του κόμματος IYI».

Πηγή: NTV Haber

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή