ΗΠΑ: Η Ρωσία έχασε «σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο»

ΗΠΑ: Η Ρωσία έχασε «σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο»

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα νικήσει γρήγορα την Ουκρανία, θα διασπάσει το ΝΑΤΟ και θα μείνει ατιμώρητος. Έκανε λάθος», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έχασε σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα νικήσει γρήγορα την Ουκρανία, θα διασπάσει το ΝΑΤΟ και θα μείνει ατιμώρητος. Έκανε λάθος. Η Ουκρανία παραμένει ελεύθερη και ανεξάρτητη. Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του έγιναν ακόμη πιο ισχυροί. Η Ρωσία είναι πλέον ένας παγκόσμιος παρίας και ο κόσμος συνεχίζει να εμπνέεται από την γενναιότητα και το σθένος των Ουκρανών. Εν ολίγοις η Ρωσία έχει χάσει. Έχει χάσει σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Και πληρώνει γι αυτό ένα τεράστιο τίμημα στο πεδίο της μάχης» δήλωσε ο Μάρκ Μίλι.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις» για νέα αεροπορική επίθεση

Σημειώνεται επίσης ότι, ύστερα από συνάντηση που είχε με ομολόγους του από χώρες – συμμάχους της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η Ρωσία συγκεντρώνει αεροσκάφη για μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση.

«Σε ό,τι αφορά το εάν ή όχι η Ρωσία συγκεντρώνει τα αεροσκάφη της για κάποια μαζική αεροπορική επίθεση, είναι κάτι που δεν το βλέπουμε προς το παρόν», δήλωσε ο Οστιν.

«Γνωρίζουμε πως η Ρωσία διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στον κατάλογό της (…) Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τονίσει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσει η Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας», πρόσθεσε.

Σε «κρίσιμη φάση» ο πόλεμος την άνοιξη

Κατά τους τελευταίους μήνες, οι εξελίξεις στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας έχουν επιβραδυνθεί, με καμία από τις δύο πλευρές να μην έχει το πάνω χέρι. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν θεωρούν ότι ο πόλεμος θα εισέλθει σε «κρίσιμη φάση» την άνοιξη, όταν αναμένεται νέα ρωσική επίθεση και κατ’ επέκταση και αντεπίθεση της ουκρανικής πλευράς σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τα χαμένα εδάφη της.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη μοιραστεί με την ουκρανική πλευρά τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την κρισιμότητα των μηνών που ακολουθούν. Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν και το επιτελείο του επιθυμούν να δώσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν το μήνυμα ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης να στηρίξει την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη.

Κάποιοι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να αποκτήσουν σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στο κοντινό μέλλον.

Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post, ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή