ΗΠΑ-Κίνα: Αποκλιμάκωση στην κόντρα για τα αερόστατα

ΗΠΑ-Κίνα: Αποκλιμάκωση στην κόντρα για τα αερόστατα

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρία μυστηριώδη αντικείμενα ήταν κινεζικά, δηλώνει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δεκαήμερο μετά την κατάρριψη κινεζικού αερόστατου στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας από αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, η Ουάσιγκτον έριξε τους τόνους στην αντιπαράθεσή της με το Πεκίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα τρία άλλα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία οι Αμερικανοί επίσης κατέρριψαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, μάλλον δεν είχαν σχέση με την Κίνα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι τα εν λόγω αντικείμενα, που καταρρίφθηκαν στο διάστημα από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, δεν αποκλείεται να ήταν εμπορικής ή άλλης, όχι κακόβουλης χρήσης. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κλίνουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ελλείψει ενδείξεων που να συνδέουν τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα με το Πεκίνο. Οσο για τους λόγους κατάρριψης των αντικειμένων, ο Κίρμπι υποστήριξε ότι κρίθηκε αναγκαία γιατί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για την πολιτική αεροπορία.

Την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων δυσκολεύει το γεγονός ότι δεν έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα συντρίμμια των τριών αντικειμένων, καθώς διασκορπίστηκαν σε δυσπρόσιτες περιοχές – στον παγωμένο βορρά τα δύο και στη λίμνη Χιούρον το τρίτο. Το αντίθετο συνέβη στην περίπτωση του κινεζικού αερόστατου που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου για το οποίο οι Αμερικανοί επιμένουν ότι ήταν κατασκοπευτικό. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακτήθηκαν σημαντικά τμήματα του εξοπλισμού του, από τα οποία αναμένονται σημαντικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα και την αποστολή του, ενώ ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ παραδέχθηκε χθες πως η πρώτη ρουκέτα που εκτοξεύθηκε εναντίον του, κόστους σχεδόν 440.000 δολαρίων, αστόχησε και έπεσε στη λίμνη «χωρίς κίνδυνο».

Παρά τις διαψεύσεις του Λευκού Οίκου για τα περί εξωγήινων, οι ανεπαρκείς εξηγήσεις θρέφουν θεωρίες συνωμοσίας.

Το Πεκίνο επιμένει να υποστηρίζει ότι επρόκειτο περί μετεωρολογικού δορυφόρου που παρασύρθηκε από ρεύματα αέρα και προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, επανήλθε στις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δέκα αμερικανικά αερόστατα παραβίασαν τον τελευταίο χρόνο τον εναέριο χώρο της Κίνας και ζήτησε από τις ΗΠΑ «ενδελεχή έρευνα και εξηγήσεις». Επιπλέον, χαρακτήρισε σπασμωδική την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταρρίψει το «μετεωρολογικό», κατά τις κινεζικές αρχές, αερόστατο με πυραύλους καταδιωκτικών αεροπλάνων F-22, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ουάσιγκτον «σκοτώνει κουνούπια με αντιαεροπορικά βλήματα».

Η μυστικοπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν έδωσε τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας, που είναι πάντα προσφιλείς στον χώρο της Ακροδεξιάς, αλλά αυτή τη φορά είχαν πολύ μεγαλύτερη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πιο πολιτική εκδοχή τους, οι εν λόγω θεωρίες έκαναν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ακρίβεια, τις έρευνες του Κογκρέσου για τον γιο του προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν, και άλλα θέματα, ενώ μια άλλη εκδοχή, που απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα, ήταν η θεωρία ότι επρόκειτο για UFO.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν Αμερικανός πτέραρχος, ανώτατο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο περί εξωγήινων. Τελικά, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου διέψευσε αυτή την εκδοχή, αλλά όσοι είναι έτοιμοι να πιστέψουν ότι «η κυβέρνηση ξέρει και μας κρύβει την αλήθεια» δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη. Στο μεταξύ, η υπόθεση των ύποπτων για κατασκοπεία αερόστατων έχει αρχίσει να διεθνοποιείται. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ταϊβάν, ταξίαρχος Χουάγνκ Γουέν-Τσι, δήλωσε μεν ότι δεν έχουν εντοπιστεί έως τώρα κατασκοπευτικά αερόστατα της Κίνας πάνω από τον εναέριο χώρο της νήσου, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο θα καταρριφθούν αμέσως. Στην άλλη άκρη της υδρογείου, το υπουργείο Αμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι η αεράμυνα εντόπισε ιπτάμενο αντικείμενο που έμοιαζε με μετεωρολογικό αερόστατο πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας MiG 21 LanceR απογειώθηκαν, αλλά απέτυχαν να διακρίνουν το ύποπτο αντικείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή