H «ήπια» Μελόνι και το δίλημμα των Ευρωπαίων

H «ήπια» Μελόνι και το δίλημμα των Ευρωπαίων

Τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους για «στροφή στον αυταρχισμό» - Ωστόσο, εντός και εκτός Ιταλίας οι επιφυλάξεις παραμένουν

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τις εβδομάδες πριν η ακροδεξιά πολιτικός Τζόρτζια Μελόνι εκλεγεί πρωθυπουργός της Ιταλίας, η αριστερά είχε σημάνει «συναγερμό για την ιταλική δημοκρατία», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμαζόταν να δει τη χώρα να συστρατεύεται με κράτη – μέλη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση κάποιες βασικές αξίες του μπλοκ. Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούσαν λόγω της αναταραχής που επικράτησε στις αγορές.

Μετά από 100 περίπου ημέρες στην πρωθυπουργία, ωστόσο, η Μελόνι διέψευσε τις προσδοκίες. Έχει παρουσιάσει βέβαια εξάρσεις εθινικιστικής οργής, προκαλώντας φόβους τόσο εντός όσο και εκτός της Ιταλίας ότι ετοιμάζεται να πάρει μια στροφή προς τον αυταρχισμό. Μέχρι στιγμής όμως, η διακυβέρνησή της είναι πολύ λιγότερο «βιτριολική» από ό,τι αναμενόταν και αντ’ αυτού έχει ένα πιο ιδεολογικό και πρακτικό χαρακτήρα.

Αυτή η απροσδόκητη κανονικότητα έχει προβληματίσει το ευρωπαϊκό καθεστώς καθώς και τους Ιταλούς επικριτές της, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με το αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό αυτή η πιο μετριοπαθής στάση της Μελόνι. 

Ενώ ο εταίρος της Μελόνι στον κυβερνητικό συνασπισμό Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε τον  Βλαντιμίρ Πούτιν το περασμένο Σαββατοκύριακο – κατηγορώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη ρωσική εισβολή στη χώρα του – η δημοτικότητά της Ιταλίδας πρωθυπουργού έχει ουσιαστικά ελαχιστοποιήσει τη ζημιά από τα εξτρεμιστικά στοιχεία στην κυβέρνηση.

«Καλύτερη από το αναμενόμενο»

Επιπλέον, η Μελόνι αποδείχθηκε «πολύ καλύτερη από ό,τι περιμέναμε» και σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναφέρει ο κεντροαριστερός ηγέτης, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως η Μελόνι απειλεί την ιταλική δημοκρατία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ακροδεξιά πολιτικός άφησε κατά μέρος την επιθετική της ρητορική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζοντας «να ακολουθήσει τους κανόνες» και αποφεύγοντας «τα λάθη».

«Η αλήθεια είναι πως βρίσκεται σε ισχυρή θέση», δήλωσε ο Λέτα, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματός του μετά την ήττα του από τη Μελόνι. «Οι συνθήκες είναι απόλυτα ευνοϊκές για εκείνη, καθώς δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική εντός της πλειοψηφίας και η αντιπολίτευση είναι διχασμένη».

Μετά την εκλογή της τον Σεπτέμβριο, η Μελόνι έγινε η επικεφαλής της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης που είχε η Ιταλία μετά τον Μουσολίνι. Το κόμμα της «Αδέλφια της Ιταλίας» αναδύθηκε μέσα από τα «συντρίμμια» του αποτυχημένου ιταλικού πειράματος με τον φασισμό. Ως μέλος της αντιπολίτευσης, είχε ευθυγραμμιστεί με άλλους ακροδεξιούς ηγέτες στη Ευρώπη όπως ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Σε δίλημμα η Ευρώπη

Αλλά μετά την εκλογή της Μελόνι, οι φόβοι για έναν «δεύτερο Όρμπαν» και μάλιστα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μάλλον δεν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με αναλυτές, η διαφορά της Μελόνι από τον Ούγγρο πρωθυπουργό έγκειται στη βαθιά εξάρτηση της Ιταλίας από την Ευρώπη για δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια αρωγής καθώς και το τεράστιο χρέος της.

Το γεγονός ότι η Μελόνι εμφανίζεται πρόθυμη να παίξει με τους κανόνες της Ε.Ε., έχει φέρει τους ηγέτες του μπλοκ στη δύσκολη θέση του να πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν σαν ένα εξτρεμιστικό στοιχείο ή σαν την λίγο πολύ υπεύθυνη πρωθυπουργό που φάνηκε να είναι κατά τους τελευταίους μήνες.

Εάν η Ε.Ε. την «αγκαλιάσει» ως μια αξιόπιστη εταίρο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος της έμμεσης νομιμοποίησης των ακροδεξιών πολιτικών στοιχείων της Ευρώπης. Εάν όμως την απορρίψει, θα είναι σαν την τιμωρεί παρ’ όλο που έκανε αυτό που της ζητήθηκε, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο αντικίνητρο για την ηγέτιδα μιας χώρας αρκετά μεγάλης για να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ένωση καθώς και την παγκόσμια οικονομία.

Το δείπνο του Μακρόν και τα σχέδια για το μέλλον

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν προσκάλεσε τη Μελόνι σε δείπνο που είχε στο Παρίσι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι η Ιταλία έχει κατέβει ένα «σκαλί» συγκριτικά με την περίοδο της διακυβέρνησης Ντράγκι. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, ο Μακρόν ήθελε επίσης να αποφύγει την έμμεση νομιμοποίηση της γαλλικής ακροδεξιάς. 

Η Μελόνι εξοργίστηκε, λέγοντας ότι η Ιταλία επιδίωκε κάτι περισσότερο από παρηγορητικά «χτυπήματα στην πλάτη», ενώ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ορισμένοι ερμήνευσαν τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Τσεχίας και της Πολωνίας ως μια κεκαλυμμένη προειδοποίηση. Αλλά την Παρασκευή, η κ. Μελόνι, μια επιδέξια πολιτικός που γνωρίζει καλά την πολιτική της «θυματοποίησης», αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στο να εξηγήσει ότι δεν την ενδιέφερε εάν θα προσκληθεί η όχι στο δείπνο του Μακρόν.

Οι επικριτές της Μελόνι, όπως π.χ. ο Ενρίκο Λέτα, αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα ανησυχίας όπως το μεταναστευτικό, η δικαιοσύνη, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και οι αμβλώσεις, αν και αναγνώρισε ότι στους εν λόγω τομείς «δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία δραματική εξέλιξη».

Ο Λέτα, όμως, ανησυχεί για το τι ετοιμάζεται να κάνει η Μελόνι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο ενός πιο φιλόδοξου σχεδίου για να φέρει τη Γηραιά Ήπειρο πιο κοντά την ακροδεξιά. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει ήδη προσπαθήσει να οικοδομήσει νέες συμμαχίες με ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης και να γίνει η κεντρική τους δύναμη μαζί με τον Όρμπαν, πριν τις ευρωεκλογές του 2024.

Πηγή: The New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή