Τουρκία: Εκλογική κόντρα πάνω από τα συντρίμμια

Τουρκία: Εκλογική κόντρα πάνω από τα συντρίμμια

Ερίζουν ΑΚΡ και αντιπολίτευση για τον χρόνο που θα στηθούν κάλπες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία έχει προκαλέσει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ολα ξεκίνησαν με τις διαρροές αξιωματούχων της κυβέρνησης στα διεθνή πρακτορεία πως υπάρχει το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών έχουν φύγει από τις περιοχές τους και οι υποδομές ίσως να μην είναι αρκετές για τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου.

Ακολούθησε το μήνυμα του πρώην προέδρου του τουρκικού Κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος AKP και ζήτησε την αναβολή των εκλογών για ένα έτος!

«Καταστροφή του αιώνα»

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο έκανε λόγο για την «καταστροφή του αιώνα» και έδωσε στοιχεία της, τονίζοντας πως δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι φιλοξενούνται σε σκηνές ή σε δομές του κράτους.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, υποστήριξε ότι «η καταστροφή του αιώνα» για αυτή τη χώρα είναι το «καθεστώς ενός ανθρώπου». Αν χρειάζεται να το εκφράσουμε ξεκάθαρα είναι ο Ερντογάν. Προσπαθούν να αναβάλουν τις εκλογές. Το λέω ξεκάθαρα στον λαό μου. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Να το επαναλάβω: Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους. Οι εκλογές σε αυτή τη χώρα θα γίνουν στην ώρα τους. Οι εκλογές δεν μπορεί να αναβληθούν παρά μόνο σε περίοδο πολέμου κι ακόμη και τότε την απόφαση τη δίνει το Κοινοβούλιο».

Οι χιλιάδες εκτοπισμένοι και το μέγεθος των ζημιών στις τουρκικές υποδομές οδηγούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να συζητούν αναβολή των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι προεδρικές εκλογές ίσως να μπορούν να αναβληθούν έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής τους, η οποία είναι στις 18 Ιουνίου.

Ωστόσο τονίζουν πως και πάλι αυτός ο χρόνος δεν θα είναι αρκετός για να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στις 10 σεισμόπληκτες επαρχίες της χώρας.

Ψηφοφόροι

Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι σεισμόπληκτες πόλεις είναι αυτές που στις προηγούμενες εκλογές έδιναν υψηλά ποσοστά στον Ερντογάν.

Αν οι εκλογές δεν αναβληθούν πολλοί οπαδοί του προέδρου της Τουρκίας δεν θα μπορέσουν να τον ψηφίσουν κι άλλοι που θα ζουν στους καταυλισμούς και ταλαιπωρούνται ίσως να τον καταψηφίσουν. Οπως τονίζουν, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η τουρκική κυβέρνηση θα ψάξει τεχνάσματα για να κερδίσει με κάθε τρόπο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή