Η Ιαπωνία… ανακάλυψε ότι έχει επιπλέον 7.000 νησιά

Η Ιαπωνία… ανακάλυψε ότι έχει επιπλέον 7.000 νησιά

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης, οι γεωγράφοι θα ανακοινώσουν σύντομα ότι ο αριθμός των νησιών της χώρας είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος από τον προηγουμένως επίσημο αριθμό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορεί να είναι εύκολο να μετρήσει κανείς τον αριθμό των νησιών που είναι διάσπαρτα σε μια έκταση άνω των 370.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε μια χώρα που υπόκειται τακτικά σε ηφαιστειακή δραστηριότητα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ η Ιαπωνία έχει βιώσει τον σχηματισμό νέων νησιών και την αθόρυβη εξαφάνιση άλλων, οι γεωγράφοι λένε ότι οι επίσημες στατιστικές που δείχνουν ότι αποτελείται από περίπου 6.000 νησιά απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης, οι γεωγράφοι θα ανακοινώσουν σύντομα ότι ο αριθμός των νησιών της Ιαπωνίας είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος από τον προηγουμένως επίσημο αριθμό, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Στην πρώτη έρευνα αυτού του είδους εδώ και 35 χρόνια, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας συγκέντρωσε συνολικά 14.125 νησιά – 7.273 περισσότερα απ’ ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Το κυβερνητικό όργανο, το οποίο πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του εντός των επόμενων εβδομάδων, είπε ότι οι νέες πληροφορίες είναι απίθανο να αλλάξουν το μέγεθος του εδάφους ή των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η κρατική αρχή ξεκίνησε τη νέα μελέτη μετά την κριτική που δέχθηκε ότι τα προηγούμενα δεδομένα ήταν ξεπερασμένα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νησιών θα μπορούσε να είναι δραματικά υψηλότερος.

Βουλευτής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησε επανακαταμέτρηση, λέγοντας στο Κοινοβούλιο το 2021 ότι «η ακριβής κατανόηση του αριθμού των νησιών ήταν προς το εθνικό συμφέρον».

Στην τελευταία έρευνα, που κυκλοφόρησε το 1987 από την Ακτοφυλακή, χρησιμοποιήθηκαν χάρτινοι χάρτες για την καταμέτρηση νησιών –που ορίζονται ως χερσαίες μάζες με περιφέρεια τουλάχιστον 100 μέτρων–, με αποτέλεσμα τον προηγουμένως αποδεκτό αριθμό των 6.852.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το ίδιο κριτήριο μεγέθους, αλλά μέτρησαν νησιά χρησιμοποιώντας ψηφιοποιημένους χάρτες και διασταύρωσαν τις πληροφορίες με προηγούμενες αεροφωτογραφίες και άλλα δεδομένα, είπε το πρακτορείο Kyodo.

Ορισμένες από τους 47 επαρχίες της Ιαπωνίας περιλαμβάνουν τεράστιους αριθμούς νησιών. Το Χοκάιντο στον βορρά –ένα από τα τέσσερα κύρια νησιά, μαζί με το Χονσού, το Σικόκου και το Κιουσού– έχει 1.473, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ενώ το Ναγκασάκι στα νοτιοδυτικά έχει 1.479.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή