Διασώθηκε από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, πέθανε σε ποδοσφαιρική ακαδημία στη Βρετανία

Διασώθηκε από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, πέθανε σε ποδοσφαιρική ακαδημία στη Βρετανία

Ο λόγος για ένα από τα 12 αγόρια της ταϊλανδέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας, η διάσωση των οποίων είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση το 2018

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η περιπέτειά του στη σπηλιά στην Ταϊλάνδη το 2018 να είχε αίσιο τέλος, όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον 17χρονο Duangphet Phromthep (ή «Dom») o οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Βρετανία.

Ο έφηβος ήταν ένα από τα 12 αγόρια που είχαν παγιδευτεί για 17 μέρες σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά, στην πατρίδα τους την Ταϊλάνδη. Η επιτυχής επιχείρηση διάσωσης των μελών ποδοσφαιρικής ομάδας νέων και του προπονητή τους είχε προκαλέσει συγκίνηση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις βρετανικές και τις ταϊλανδέζικες αρχές, ο Ντομ βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του στην ακαδημία ποδοσφαίρου όπου φοιτούσε στο Λεστερσάιρ της Βρετανίας. 

Το άτυχο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά, αν και ο 17χρονος φέρεται να μην αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η τρομερή ιστορία της διάσωσης

Ο Ντομ ήταν ο αρχηγός της 12μελούς ποδοσφαιρικής ομάδας Wild Boars, τα μέλη της οποίας είχαν παγιδευτεί μαζί με τον προπονητή τους στη σπηλιά Tham Luang τον Ιούνιο του 2018.

Τα παιδιά πέρασαν εννιά νύχτες μέσα στη σπηλιά, με ελάχιστη τροφή και νερό, ενώ ο προπονητής τους – που ήταν πρώην μοναχός – τούς είχε δείξει τεχνικές αναπνοής για να μπορέσουν να διαχειριστούν την πείνα και τη δίψα τους, αλλά και την έλλειψη οξυγόνου.

Τελικά, ένας δύτης εντόπισε την ομάδα που είχε μαζευτεί σε ένα μικρό κομμάτι εδάφους, ενώ γύρω τους περιτριγυρίζονταν από νερά. Αμέσως, οργανώθηκε μια διεθνής επιχείρηση διάσωσης με επαγγελματίες δύτες από όλο τον κόσμο, ενώ το όλο περιστατικό έγινε παγκόσμιο viral.

Χρειάστηκε να περάσουν άλλες οκτώ μέρες (συνολικά 17) για να διασωθούν όλα τα αγόρια και ο προπονητής τους.

Η ιστορία των Wild Boars έχει γυριστεί σε ταινία από τον Ρον Χάουαρντ το 2022 και έχει γίνει ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Τα χρόνια μετά από τη διάσωση, τα αγόρια μεγάλωσαν και ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους: κάποια συνέχισαν την καριέρα τους στο ποδόσφαιρο (με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία), κάποια έφυγαν από την Ταϊλάνδη, ένα από αυτά (το μόνο αγόρι που ήξερε αγγλικά και μιλούσε με τους διασώστες) σπουδάζει στις ΗΠΑ. O προπονητής τους έφτιαξε τη δική του ποδοσφαιρική ακαδημία, η οποία είναι διάσημη στην Ταϊλάνδη.

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή