Qatargate – Politico: Αμεση εμπλοκή Αρενά και Μορέτι «δείχνει» το ένταλμα για τον Κοτσολίνο

Qatargate – Politico: Αμεση εμπλοκή Αρενά και Μορέτι «δείχνει» το ένταλμα για τον Κοτσολίνο

Οι ευρωβουλευτές Μαρία Αρενά και Αλεσάντρα Μορέτι συνδέονται με την έρευνα που διεξάγουν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με ένταλμα σύλληψης που έχει στην κατοχή του το Politico

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έρευνα του Βελγίου για εικαζόμενη διαφθορά και εξαγορά επιρροής από το Κατάρ και το Μαρόκο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διευρυνθεί, σύμφωνα με διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει στην κατοχή του το Politico.

Οι ευρωβουλευτές Μαρία Αρενά και Αλεσάντρα Μορέτι συνδέονται με την έρευνα που διεξάγουν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το ένταλμα για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το ένταλμα εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον Βέλγο ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Αρενά και η Μορέτι ήταν μέλη μιας ομάδας, μαζί με τον Κοτσολίνο και τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος επίσης συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Η τετράδα, σύμφωνα με το ένταλμα, ακολουθούσε τις εντολές του πρώην ευρωβουλευτή, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενου ως αρχηγού του δικτύου που δραστηριοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος έχει έρθει σε συμβιβασμό με τους Βέλγους εισαγγελείς.

Το σκάνδαλο εξαγοράς επιρροής συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Ε.Ε., αφού οι βελγικές αρχές εισέβαλαν σε σπίτια και γραφεία τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο μοίρασαν μετρητά και δώρα για να εξασφαλίσουν ευνοϊκή μεταχείριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους μήνες που πέρασαν, το θεσμικό όργανο, το οποίο συχνά είναι υπερασπιστής ζητημάτων κράτους δικαίου και αντιδιαφθοράς, έχει περάσει μια περίοδο ομφαλοσκόπησης, καθώς οι ηγέτες του προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τους εμπλεκόμενους και να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις.

Το δράμα έστρεψε ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας στην εσωτερική λειτουργία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) – της ομάδας στην οποία ανήκαν οι εμπλεκόμενοι ευρωβουλευτές. Το S&D διέγραψε τους Ταραμπέλα, Κοτσολίνο και την πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, και απάντησε τον Ιανουάριο με το δικό του σχέδιο κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας.

Ο βαθμός διείσδυσης στην Ευρωβουλή

Το ένταλμα που είδε το Politico ρίχνει φως στον βαθμό στον οποίο το διεφθαρμένο δίκτυο φέρεται να διείσδυσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ένα παράδειγμα, που αναφέρεται στο ένταλμα, η Αρενά και η Μορέτι λέγεται ότι ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Παντσέρι, κατά τη διάρκεια συνάντησης σχετικά με ένα πιθανό ψήφισμα του Κοινοβουλίου για το Κατάρ, στα τέλη του 2021. Ο Παντσέρι, ο οποίος σε εκείνο το στάδιο δεν ήταν πλέον ευρωβουλευτής και δεν παρευρέθηκε ο ίδιος στη συνάντηση, έδωσε οδηγίες στον πρώην βοηθό του, επιδιώκοντας να επηρεάσει την πιθανή επίλυση.

Το σχέδιο και οι ταυτότητες των μελών της λεγόμενης «ομάδας των τεσσάρων» αποκαλύφθηκαν σε μηνύματα που έστειλε στον Παντσέρι ο πρώην βοηθός του, Τζουζέπε Μερόνι, ο οποίος εργαζόταν ακόμη στην ομάδα του S&D εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το ένταλμα. Ο Παντσέρι συνήψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα για να ανταλλάξει πληροφορίες για μείωση της ποινής του.

«Το Κατάρ επιλύθηκε», είπε ο Μερόνι σε ένα κείμενο προς το πρώην αφεντικό του, σύμφωνα με το ένταλμα. Μετά τη συνάντηση, ο Παντσέρι έλαβε ενημέρωση για το τι είχε συμβεί από την Αρενά, καθώς και από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι – επίσης πρώην βοηθός του, ο οποίος εργαζόταν τότε για τον Κοτσολίνο. Ο Τζόρτζι είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, της προφυλακισμένης πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ και ο ίδιος βρίσκεται τώρα στη φυλακή.

«Μπορώ μόνο να πω ότι ήταν μια νόμιμη ανταλλαγή πληροφοριών, ως μέρος της τακτικής κοινοβουλευτικής πολιτικής δραστηριότητας», είπε ο Μερόνι απαντώντας σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Η Μορέτι, η ευρωβουλευτής που προσδιορίστηκε στο ένταλμα που είδε το Politico, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. «Δεν ακολούθησα ποτέ τις οδηγίες του κ. Παντσέρι στην πολιτική μου δραστηριότητα, δεν είχε συζητηθεί κανένα ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2021».

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των Κοτσολίνο και Ταραμπέλα, οι αρχές δεν ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία της Αρενά και της Μορέτι, βήμα απαραίτητο για τη διερεύνηση ή την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους. Η Αρενά αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ίδια δέχθηκε εξονυχιστικό έλεγχο για ένα ταξίδι στην Ντόχα τον Μάιο του 2022, αφού απέτυχε να δηλώσει εγκαίρως ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε πληρώσει για τη μεταφορά και τη διαμονή της. Η Αρενά παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου – ρόλος στον οποίο διαδέχθηκε τον Παντσέρι. Η Μορέτι, εν τω μεταξύ, στις 17 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους δήλωσε ένα πληρωμένο ταξίδι στο Κατάρ που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Μαρόκο στο κάδρο εν μέσω σκανδάλου για το Pegasus

Το ένταλμα υπογραμμίζει επίσης τον φερόμενο ρόλο του Μαρόκου στο σκάνδαλο εξαγοράς επιρροής.

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία, Παντσέρι και Τζόρτζι συζήτησαν για την προώθηση των μαροκινών συμφερόντων τοποθετώντας είτε τον Κοτσολίνο είτε την Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus για να χακάρει τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών. Το Μαρόκο, σύμφωνα με καταγγελίες σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ενδέχεται να χρησιμοποίησε το spyware για να χακάρει την ισπανική κυβέρνηση.

Ο Κοτσολίνο και η Καϊλή έγιναν αμφότεροι μέλη της επιτροπής, αν και τώρα έχουν χάσει αυτούς τους ρόλους.

Ο Κοτσολίνο, ο οποίος έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι έκανε οποιοδήποτε λάθος, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Τζόρτζι κατάφερε επίσης να εμποδίσει το Κοινοβούλιο να εκδώσει κείμενο δυσμενές για το Μαρόκο και ενημέρωσε τον Παντσέρι γι’ αυτό τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το ένταλμα.

Δύο Μαροκινοί, οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι για το φερόμενο ως διεφθαρμένο δίκτυο, κατονομάζονται στο ένταλμα σύλληψης: ο κατάσκοπος Μοχάμεντ Μπελαρέτς, με την κωδική ονομασία M118 και γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας εδώ και αρκετό καιρό, και ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρεσβευτής του Ραμπάτ στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Ατμούν «έπαιξε σημαντικό ρόλο» μοιράζοντας μετρητά και πιστεύεται ότι συνεργάστηκε «στενά» με τη μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών και συνδέθηκε με τον Μπελαρέτς.

Οι Ατμούν και Μπελαρέτς δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

Σύνδεση με τη Δυτική Σαχάρα

Σύμφωνα με το ένταλμα, το Μαρόκο προσπάθησε επίσης να επηρεάσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Το αμφισβητούμενο έδαφος είναι μια πρώην ισπανική αποικία που για δεκαετίες διεκδικείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από ένα αντάρτικο κίνημα ανεξαρτησίας.

Η Ισπανία, η οποία είχε παραμείνει για πολύ καιρό ουδέτερη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, στράφηκε στη θέση της πέρυσι, υποστηρίζοντας το σχέδιο του Ραμπάτ για περιορισμένη αυτονομία για τη Δυτική Σαχάρα υπό τη μαροκινή κυριαρχία. Η κίνηση ακολούθησε έναν χρόνο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ, αφού επιτράπηκε σε έναν από τους ηγέτες του αντάρτικου κινήματος να ταξιδέψει σε ισπανικό νοσοκομείο για θεραπεία.

Το βελγικό ένταλμα σύλληψης λέει ότι ο Κοτσολίνο δημοσίευσε μια δήλωση έπειτα από αίτημα του Ατμούν και του Παντσέρι τον Μάρτιο του 2022, υποστηρίζοντας την αλλαγή της θέσης της Ισπανίας για τη Δυτική Σαχάρα.

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή