Στόλτενμπεργκ στην Αγκυρα: Βοηθήστε τη Σουηδία και τη Φινλανδία που σας βοηθούν

Στόλτενμπεργκ στην Αγκυρα: Βοηθήστε τη Σουηδία και τη Φινλανδία που σας βοηθούν

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε και από την Τουρκία την ανάγκη άμεσης ένταξης των δύο υποψήφιων χωρών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση να δει πιο θετικά την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία απηύθυνε από την Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τελευταίο να επαναλαμβάνει την πιθανότητα ξεχωριστής διαδικασίας για τις δύο υποψήφιες χώρες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της άμεσης ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τονίζοντας ότι αμφότερες έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία στην τωρινή ανάγκη της.

«Πρόκειται για τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει χώρα του ΝΑΤΟ», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αφορμή της έκτακτης επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα. Επισήμανε τη συνδρομή των χωρών-μελών και τόνισε με νόημα την προσφορά των δύο υποψήφιων μελών, την εισδοχή των οποίων η Τουρκία ακόμη αρνείται να εγκρίνει στη Συμμαχία: «Και τα δύο υποψήφια μέλη μας, Σουηδία και Φινλανδία, δείχνουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους με τη βοήθεια που προσφέρουν στην Τουρκία», είπε με τον Μ. Τσαβούσογλου.

«Οπως έχω πει, είναι καιρός να λάβουν καθεστώς πλήρους μέλους η Σουηδία και η Φινλανδία, είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας τα βήματα που έχουν κάνει Στοκχόλμη και Ελσίνκι και λέγοντας ξανά ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες ασφαλείας» για θέματα τρομοκρατίας, αλλά πρόσθεσε πως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδία θα ενισχύσει την ικανότητα της Συμμαχίας να καταπολεμήσει τη διεθνή τρομοκρατία.

«Το θέμα δεν είναι να γίνει ταυτοχρόνως η ένταξη των δύο χωρών, αλλά να γίνει άμεσα» δήλωσε. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Τουρκίας, και μόνο».

Από την πλευρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου, ευρισκόμενος στην ανάγκη να υπερασπιστεί την τουρκική θέση, δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε τα θετικά βήματα Σουηδίας και Φινλανδίας, αλλά οι υποχρεώσεις της Σουηδίας δεν έχουν εκπληρωθεί, θα ήταν αφελές να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο», είπε, κάνοντας λόγο για τη δράση του ΡΚΚ μέσω Σουηδίας που, όπως υπογράμμισε, συνεχίζεται. Είπε, μάλιστα, ότι, «όπως απαγορεύεται η προπαγάνδα του ISIS, έτσι πρέπει να απαγορεύεται και η προπαγάνδα του ΡΚΚ στη Σουηδία».

«Η Σουηδία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να κατευνάσει τις ανησυχίες μας. Για εμάς πρόκειται για εθνικό θέμα», είπε, σπεύδοντας, πάντως, να τονίσει πως η Τουρκία πάντα επιθυμεί ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ και πως είναι πιθανότερη η ξεχωριστή εξέταση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας από αυτή της Σουηδίας.

Πηγή: TRT, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή