Μολδαβία: Νέος πρωθυπουργός ο φιλοευρωπαίος Ντορίν Ρετσεάν – Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο

Μολδαβία: Νέος πρωθυπουργός ο φιλοευρωπαίος Ντορίν Ρετσεάν – Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μια εβδομάδα αφότου η Σαντού πρότεινε τον Ρετσεάν με σκοπό η χώρα να παραμείνει σε φιλοευρωπαϊκή τροχιά

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη την υποψηφιότητα του φιλο-Ευρωπαίου Ντορίν Ρετσεάν, ο οποίος είναι πλέον και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. 

Συγκεκριμένα, 62 βουλευτές – όλοι προερχόμενοι από το «Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης» (PAS), το οποίο έχει ιδρυθεί από την πρόεδρο της χώρας Μάγια Σαντού, υπερψήφισαν τον Ρετσεάν και την κυβέρνηση του. 

Σημειώνεται ότι το κόμμα της Σαντού απολαμβάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατέχοντας 63 από τις 101 έδρες του μολδαβικού κοινοβουλίου. Στην ψηφοφορία η αντιπολίτευση καταψήφισε την νέα κυβέρνηση. 

Ο Ντορίν Ρετσεάν είναι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικαθιστά την Ναταλία Γκαβριλία ως νέος επικεφαλής της κυβέρνησης. 

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μια εβδομάδα αφότου η Σαντού πρότεινε τον Ρετσεάν με σκοπό η χώρα να παραμείνει σε φιλοευρωπαϊκή τροχιά, μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης κι έπειτα από μήνες αυξανόμενης ρωσικής πίεσης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Την Δευτέρα, η Σαντού είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θέλει να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στην Μολδαβία, εκφράζοντας την ανάγκη για επιφυλακή στη χώρα. Οι καταγγελίες της Σαντού απορρίφθηκαν από την Μόσχα.  

Η Μολδαβία έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό την Ρωσία – η οποία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή της Υπερδνειστερίας – ότι προκαλεί αναταραχές στη χώρα ως «αντίποινα» για την φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση της Μολδαβίας. 

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο η Μολδαβία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή