ΝΑΤΟ: Πίεση Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία

ΝΑΤΟ: Πίεση Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε να εγκριθεί άμεσα η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα αλληλεγγύης και υποσχέσεις βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατοι σφοδρότατοι σεισμοί κόμιζε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα. Το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε, όμως, να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για τον τερματισμό της εκκρεμότητας σχετικά με την έγκριση, από την πλευρά της, της ταυτόχρονης ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εκθείασε τη σουηδική κυβέρνηση για την αποφασιστική καταδίκη του ακροδεξιού πολιτικού Ράσμους Παλουντάν που έκαψε επιδεικτικά αντίγραφο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, εξοργίζοντας τους μουσουλμάνους εντός και εκτός Τουρκίας, και δήλωσε: «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, κατά την αντίληψή μου, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία αντιλαμβάνονται και εφαρμόζουν πολιτικές που αναγνωρίζουν τις ανησυχίες της Τουρκίας. Να γιατί πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα της επικύρωσης».

Ολες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το αίτημα ένταξης των δύο χωρών, με μόνες εξαιρέσεις την Ουγγαρία, που αναμένεται να το κάνει άμεσα, και την Τουρκία, η οποία είχε ισχυρές αιτιάσεις και πριν από την «επονείδιστη», κατά Στόλτενμπεργκ, ενέργεια του ακροδεξιού πολιτικού στη Στοκχόλμη. Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ότι οι δύο χώρες, αλλά κυρίως η Σουηδία, φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με την ένοπλη, αποσχιστική κουρδική οργάνωση ΡΚΚ.

Πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ένταξη της Φινλανδίας, αλλά όχι, σε αυτή τη φάση, και της Σουηδίας. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στόλτενμπεργκ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει χωριστά τα αιτήματα των δύο χωρών.

Αν και αναγνώρισε ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα στον τομέα της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, παίρνοντας υπόψη τις τουρκικές ανησυχίες, επέμεινε ότι οι αλλαγές αυτές δεν εφαρμόζονται πάντα στην πράξη – αναφορά που παραπέμπει στο αίτημα της Αγκυρας για μαζικές απελάσεις Κούρδων ακτιβιστών. Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι πιθανό να ενταχθούν ταυτόχρονα οι δύο σκανδιναβικές χώρες, αλλά αυτό είναι υπόθεση της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να προχωρήσει σύντομα η ένταξη.

Βοήθεια για τους σεισμούς

Αναφορικά με τους σεισμούς, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «τη στιγμή της δοκιμασίας σας, το ΝΑΤΟ στάθηκε στο πλευρό σας», υπενθυμίζοντας την άμεση και πρακτική βοήθεια της Συμμαχίας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του κάλεσε τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να προετοιμαστούν για μια μακρά περίοδο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. «Ο πρόεδρος Πούτιν θέλει μια διαφορετική Ευρώπη, όπου αυτός θα μπορεί να ελέγχει τους γείτονές του», υποστήριξε, για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια». Μετά τις συνομιλίες του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή