Λύση για τους Ευρωπαίους στη Βρετανία

Λύση για τους Ευρωπαίους στη Βρετανία

Να αποδεχθεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, το οποίο χαρακτήρισε παράνομες τις μεθόδους του υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση άδειας παραμονής σε Ευρωπαίους πολίτες μετά το Brexit, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση του Λονδίνου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Να αποδεχθεί την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Βρετανίας, το οποίο χαρακτήρισε παράνομες τις μεθόδους του υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση άδειας παραμονής σε Ευρωπαίους πολίτες μετά το Brexit, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση του Λονδίνου. Το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για αφαίρεση της άδειας παραμονής στη Βρετανία Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει δεύτερη αίτηση για άδεια μόνιμης κατοικίας στη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών επέμενε αρχικά ότι θα κατέθετε ένσταση κατά της απόφασης του ανωτάτου δικαστικού οργάνου, για να υπαναχωρήσει τελικά, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου στο περιοδικό Politico.

«Υστερα από προσεκτική μελέτη του θέματος, ενημερώσαμε το δικαστήριο ότι δεν επιθυμούμε να καταθέσουμε έφεση κατά της απόφασης. Εργαζόμαστε προκειμένου να εφαρμόσουμε την απόφαση όσο το δυνατόν ταχύτερα και θα ενημερώσουμε το κοινό για κάθε εξέλιξη», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Το ανώτατο δικαστήριο είχε θεωρήσει ότι το σχέδιο δύο σταδίων για τη χορήγηση άδειας παραμονής ήταν παράνομο. Μετά το Brexit, οι πολίτες της Ε.Ε. οι οποίοι κατοικούσαν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από πέντε χρόνια, όφειλαν να καταθέσουν αίτηση «προεγκατάστασης» και να επαναλάβουν τη διαδικασία για αίτηση «εγκατάστασης» μόλις ολοκλήρωναν πέντε χρόνια μόνιμης διαμονής στη χώρα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι όσοι δεν κατέθεταν εγκαίρως –ή καθόλου– τη δεύτερη αίτηση κινδύνευαν να κηρυχθούν παράτυπα ευρισκόμενοι σε βρετανικό έδαφος, παρότι η παραμονή τους στη Βρετανία εξασφαλίζεται από τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Η μεταναστευτική πολιτική του Λονδίνου έχει σταθεί αφορμή για τριβές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατηγόρησε πέρυσι τη Βρετανία για διακρίσεις εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών και για αναίτια μοχθηρή αντιμετώπιση των πολιτών της Ε.Ε. Το θέμα αφορά 2,2 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες, μόνιμους κατοίκους Βρετανίας, στους οποίους είχε χορηγηθεί καθεστώς «προεγκατάστασης» όταν κατατέθηκε η ένσταση στο ανώτατο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2021.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε κηρύξει παράνομα τα περιοριστικά μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση άδειας μόνιμης εγκατάστασης.

«Οταν καταθέσαμε το αίτημά μας στο ανώτατο δικαστήριο, σκοπός μας ήταν η αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος των 2,2 εκατ. προεγκατεστημένων Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία. Η κήρυξη του παρόντος συστήματος ως παράνομου, προσέφερε σαφήνεια. Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών για τα επόμενα βήματα», είπε η επικεφαλής της ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής IMA, Ρις Ντέιβις. «Η συμφωνία για το Brexit ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να χάσουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στη Βρετανία για πολύ συγκεκριμένους λόγους, αλλά όχι επειδή δεν κατέθεσαν νέα αίτηση μόνιμης εγκατάστασης», εξηγεί η κ. Ντέιβις.

Πέρυσι τον Φεβρουάριο η Κομισιόν είχε ασκήσει οξεία κριτική στην τότε ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Λιζ Τρας, για την παραβίαση των όρων της συμφωνίας για το Brexit σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία. Το Λονδίνο χώριζε, σύμφωνα με την Κομισιόν, σε δύο κατηγορίες τους Ευρωπαίους στη Βρετανία, ανάλογα με την εργασιακή τους κατάσταση και την οικονομική τους επιφάνεια στην πρώτη πενταετία στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή