Πόλεμος στην Ουκρανία: Η διάσκεψη του Μονάχου και τα «στοιβαγμένα σώματα» στο Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η διάσκεψη του Μονάχου και τα «στοιβαγμένα σώματα» στο Μπαχμούτ

Ολαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και η Κάμαλα Χάρις είναι μεταξύ πολλών κορυφαίων αξιωματούχων που παρευρίσκονται στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Στο μεταξύ, οι Ρώσοι επιμένουν χωρίς αποτέλεσμα στον βομβαρδισμό του Μπαχμούτ.

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτεροι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντώνται στη Γερμανία σήμερα, Παρασκευή, με Ουκρανούς αξιωματούχους που αναμένεται να μιλήσουν στη διάσκεψη ασφαλείας, καθώς προσπαθούν να αποκρούσουν τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στις πόλεις και τις μαζικές επιθέσεις στις πρώτες γραμμές των μετώπων.

Με την ενίσχυση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων, η Ρωσία έχει εντείνει τις χερσαίες επιθέσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία και, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, μια νέα, μεγάλη ρωσική επίθεση φαίνεται να διαμορφώνεται.

Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους σε όλη την Ουκρανία την Πέμπτη και έπληξε το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας. Από τους τουλάχιστον 36 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, οι 16 καταρρίφθηκαν, δήλωσε η Πολεμική Αεροπορία, ποσοστό χαμηλότερο από το συνηθισμένο.

Η Ουκρανία είπε ότι το μπαράζ περιελάμβανε πυραύλους, τους οποίους η αεράμυνά της δεν μπορεί να καταρρίψει, κάτι που επιβεβαιώνει απλώς τις εκκλήσεις της για περισσότερη δυτική στρατιωτική υποστήριξη.

Η διάσκεψη του Μονάχου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η διάσκεψη του Μονάχου και τα «στοιβαγμένα σώματα» στο Μπαχμούτ-1
Στιγμιότυπο από την περυσινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. (©Associated Press)

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι μεταξύ πολλών κορυφαίων αξιωματούχων που παρευρίσκονται στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Η περσινή συγκέντρωση έγινε λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα σύνορα της Ουκρανίας, Δυτικοί ηγέτες στο Μόναχο προέτρεψαν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην εισβάλει και προειδοποίησαν για τρομερές συνέπειες αν το κάνει.

Φέτος, οι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της απόφασης του Πούτιν να αγνοήσει τις εκκλήσεις τους και να εξαπολύσει τον πιο καταστροφικό πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχει σκοτώσει αμέτρητες χιλιάδες και έχει αναγκάσει εκατομμύρια να ξεριζωθούν.

Στο Μόναχο, ο πόλεμος θα αναζωπυρώσει μακροχρόνιες συζητήσεις για ζητήματα όπως κατά πόσον η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τη δική της στρατιωτική ικανότητα και κατά πόσον θα πρέπει να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά της εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση της Ουκρανίας μπορεί να επεκταθεί.

Οι Ρώσοι ηγέτες θα λάμψουν διά της απουσίας τους στη διάσκεψη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, αλλά ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να μιλήσουν σε αυτό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στη νυχτερινή του ομιλία ότι προτεραιότητά του ήταν να συγκρατήσει τις ρωσικές επιθέσεις και να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

«Η διατήρηση της κατάστασης στο μέτωπο και η προετοιμασία για τυχόν εχθρικά βήματα κλιμάκωσης – αυτή είναι η προτεραιότητα για το εγγύς μέλλον», είπε.

Αξιωματούχοι της συμμαχίας του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα συζήτησαν την ανάγκη για επιπλέον στρατιωτικό υλικό για το Κίεβο και η Βρετανία και η Πολωνία συμφώνησαν μετά τη συνάντηση των ηγετών τους την Πέμπτη ότι η υποστήριξη θα πρέπει να ενισχυθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμβουλεύσει την Ουκρανία να σταματήσει οποιαδήποτε αντεπίθεση έως ότου υπάρξει η τελευταία προμήθεια όπλων των ΗΠΑ και παρασχεθεί εκπαίδευση.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, σε αναφορά του το απόγευμα της Πέμπτης, σημείωσε ότι η Ρωσία είχε επίσης βομβαρδίσει περισσότερους δεκάδες οικισμούς στα νότια και τα ανατολικά.

Δεν υπήρξε καμία λέξη από τη Ρωσία για τις επιθέσεις ή τους βομβαρδισμούς με πυραύλους και το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η διάσκεψη του Μονάχου και τα «στοιβαγμένα σώματα» στο Μπαχμούτ-2
Ρωσικοί πύραυλοι από το Μπόλγκοροντ της Ρωσίας όπως φαίνονται το ξημέρωμα από το Χάρκοβο. (©Associated Press)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο διεμήνυσε χθες Πέμπτη ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε μέτρα αντιποίνων εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσει να προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων που έχει δεσμεύσει, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Γκρούσκο επέμεινε ότι η Μόσχα εννοεί να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της» εάν η Ε.Ε. αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Χαρακτήρισε τις δυνητικές κατασχέσεις «απόλυτα παράνομες» και πρόσθεσε ότι αρκετές χώρες αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η κίνηση θα ήταν συμβατή με τους διεθνείς κανόνες.

Στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε προχθές Τετάρτη η «δημιουργία ad hoc ομάδας εργασίας για τη χρήση “παγωμένων” και αδρανών ρωσικών πόρων προκειμένου να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, το ελβετικό ομοσπονδιακό συμβούλιο ανακοίνωνε πως «ομάδα εργασίας» υπό την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης «συμπέρανε πως η κατάσχεση πόρων ρώσων ιδιωτών θα ήταν αντίθετη στο ομοσπονδιακό σύνταγμα και την έννομη τάξη».

Μολδαβία, Λευκορωσία και Ισραήλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η διάσκεψη του Μονάχου και τα «στοιβαγμένα σώματα» στο Μπαχμούτ-3
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ελι Κοέν στο Κίεβο. (©Reuters)

Παράλληλα, η αστυνομία στη Μολδαβία, όπου το κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη μια νέα φιλοδυτική κυβέρνηση, δήλωσε ότι εντόπισε και πάλι συντρίμμια πυραύλων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Λευκορωσία, η οποία επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στην αρχή του πολέμου, είπε ότι θα πολεμούσε στο πλάι του συμμάχου της μόνο εάν δεχόταν επίθεση.

Η Γερμανία, από την άλλη, ανέφερε ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν από την Ουκρανία το 2022, ξεπερνώντας την εισροή μεταναστών το 2015-16.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν ταξίδεψε στην Ουκρανία, την πρώτη αντίστοιχη επίσκεψη ισραηλινού αξιωματούχου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ συντονίζεται με τη Ρωσία για επιδρομές σε ύποπτους ιρανικούς στόχους στη Συρία και δεν έχει υποσχεθεί όπλα στο Κίεβο.

Στο Twitter, ο Κοέν είπε ότι το Ισραήλ θα αυξήσει τη βοήθεια που δίνει στην Ουκρανία και θα τη στηρίξη στην ανοικοδόμησή της.

«Στοιβαγμένα σώματα»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η διάσκεψη του Μονάχου και τα «στοιβαγμένα σώματα» στο Μπαχμούτ-4
Μπαχμούτ. Στάχτη, χιόνι, καταστροφή. (©Associated Press)

Η εστίαση της Ρωσίας είναι στη μικρή ανατολική πόλη Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ, μία από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς, τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας που τώρα μερικώς κατέχεται από τη Ρωσία.

Σε μάχες υπό την ηγεσία της ομάδας μισθοφόρων Wagner που διογκώθηκε από νεοσύλλεκτους φυλακών, η Ρωσία σφυροκοπά και περικυκλώνει το Μπαχμούτ εδώ και μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος του προπολεμικού πληθυσμού της, περίπου 70.000 πολίτες, έχει εκκενώσει την περιοχή, αφήνοντας πεισμωμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

«Στέλνουν πολλά στρατεύματα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι βιώσιμο γι’ αυτούς», είπε ο υπεύθυνος Τύπου της ουκρανικής 80ής Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επιθέσεως Τάρας Ντζιόμπα για τους Ρώσους.

«Υπάρχουν σημεία όπου τα σώματά τους είναι στοιβαγμένα. Υπάρχει ένα όρυγμα απ’ όπου απλώς δεν εκκενώνουν τους τραυματίες ή τους νεκρούς».

Ο Ντζιόμπα μίλησε στο Reuters ενώ στεκόταν κοντά σε μια συστοιχία Howitzer έξω από ένα αμυντικό καταφύγιο κοντά στην πρώτη γραμμή του Μπαχμούτ.

Η κατάληψή του θα έδινε στη Ρωσία ένα σκαλοπάτι για να προχωρήσει σε δύο μεγαλύτερες πόλεις του Ντονέτσκ δυτικότερα, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ. Ωστόσο, η Ουκρανία και οι σύμμαχοι λένε ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ θα αποτελούσε πύρρεια νίκη δεδομένων των μηνών που χρειάστηκε και των απωλειών που υπέστη η Ρωσία.

Σε μια συνέντευξη με έναν φιλοπολεμικό στρατιωτικό blogger, ο επικεφαλής της ομάδας Wagner προέβλεψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειάζονταν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να καταλάβουν τον Μπαχμούτ, ανάλογα με τον αριθμό των ανδρών που θα έριχνε η Ουκρανία στη μάχη και το πόσο καλά θα εφοδιάζονταν οι άνδρες του.

Πηγή: Reuters, Xinhua, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή