Ενα μικρό χωριό στο Οχάιο παίζει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ενα μικρό χωριό στο Οχάιο παίζει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία

Το εργοστάσιο του αμερικανικού στρατού αναμένεται να ανακαινίσει τα άρματα μάχης Abrams για να τα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και ήδη ετοιμάζεται να κατασκευάσει μια ενημερωμένη έκδοση του οχήματος για την Πολωνία.

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου, ένα εκτεταμένο εργοστάσιο παραγωγής στη μικρή μεσοδυτική πόλη Λίμα του Οχάιο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια εξοπλισμού της Ουκρανίας καθώς η χώρα αποκρούει τη ρωσική εισβολή.

Ανήκει στον αμερικανικό στρατό και λειτουργεί από την General Dynamics. Το εργοστάσιο αναμένεται να ανακαινίσει τα άρματα μάχης Abrams για να τα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και ήδη ετοιμάζεται να κατασκευάσει μια ενημερωμένη έκδοση του οχήματος για την Πολωνία, δήλωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού την Πέμπτη κατά την περιοδεία τους στις εγκαταστάσεις.

Η υπουργός Στρατιωτικών, Κριστίν Ουόρμουθ, η οποία περιηγήθηκε από το εργοστάσιο μαζί με πολλούς άλλους αξιωματούχους του στρατού και ανώτερους αξιωματικούς, είπε ότι είναι πολύ πιθανό το εργοστάσιο να παρέχει τα τανκς για την Ουκρανία.

Ενα μικρό χωριό στο Οχάιο παίζει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία-1
©Associated Press

«Εξακολουθούμε να εξετάζουμε επιλογές για το ποια ακριβώς παραλλαγή τανκς θα δοθεί στους Ουκρανούς. Νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη λίγα πράγματα που πρέπει να επεξεργαστούμε, αλλά σίγουρα τα τανκς που κατασκευάζονται εδώ στη Λίμα είναι κρίσιμα», είπε.

Δημοσιογράφος του Associated Press επιτράπηκε να συνοδεύσει την Ουόρμουθ στην ξενάγηση, όντας ο πρώτος δημοσιογράφος που περπάτησε στις γραμμές παραγωγής από τότε που οι ΗΠΑ δέσμευσαν τανκς Abrams για την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τα Abrams που τελικά θα πάνε στην Ουκρανία, λέγοντας ότι πρέπει να αποφασίσουν αν θα στείλουν ανακαινισμένα παλαιότερα άρματα του στρατού, τανκς πεζοναυτών ή κάποια άλλη έκδοση. Αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άρματα μάχης θα χρειάζονταν αναβαθμίσεις στο εργοστάσιο του Λίμα πριν αποσταλούν στο μέτωπο μάχης της Ουκρανίας.

«Μέρος του είναι να καταλάβουμε –μεταξύ των διαφορετικών επιλογών– ποια είναι η καλύτερη που μπορεί να μας επιτρέψει να μεταφέρουμε τα τανκς των Ουκρανών όσο πιο έγκαιρα μπορούμε», χωρίς να διαταράξουμε τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, είπε η Ουόρμουθ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι το σύνολο της παραγωγής στο εργοστάσιο –το οποίο επίσημα ονομάζεται Joint Systems Manufacturing Center-Lima– ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις των συμβάσεων. Και ενώ το εργοστάσιο κατασκευάζει επί του παρόντος 15-20 τεθωρακισμένα οχήματα τον μήνα –συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης– μπορεί εύκολα να τα αυξήσει στα 33 μηνιαίως, προσθέτοντας άλλη μια βάρδια εργαζομένων για να κατασκευάσει ακόμα περισσότερα εάν χρειαστεί.

Η Ουόρμουθ είπε ότι το χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία εξαρτάται από το αν οι ΗΠΑ θα λάβουν άρματα μάχης από υπάρχοντα αμερικανικά αποθέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης ή από μονάδες του στρατού, κάτι που θα ήταν λιγότερο επιθυμητό επειδή θα μπορούσε να επηρεάσει την πολεμική τους ετοιμότητα. Και η ανάπτυξη τανκς για την Ουκρανία θα πρέπει επίσης να συμπιεστεί ανάμεσα στις τρέχουσες συμβάσεις για πωλήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν 250 από τις νεότερες εκδόσεις για την Πολωνία και περίπου 75 για την Αυστραλία.

Σε μια δραματική ανατροπή, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα στείλει 31 άρματα μάχης M1A2 Abrams στην Ουκρανία – αφού επέμενε για μήνες ότι οι το πανίσχυρο άρμα των 70 τόνων ήταν πολύ περίπλοκο και πολύ δύσκολο να συντηρηθεί και να επισκευαστεί. Η απόφαση ήταν μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού ελιγμού που άνοιξε την πόρτα ώστε η Γερμανία να ανακοινώσει ότι θα στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα επιτρέψει στην Πολωνία και σε άλλους συμμάχους να κάνουν το ίδιο.

Ενα μικρό χωριό στο Οχάιο παίζει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία-2
©Associated Press

Οι Ουκρανοί ηγέτες έχουν πιέσει για το Abrams, το οποίο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε πόλεμο το 1991 και διαθέτει άριστη θωράκιση, κύριο πυροβόλο 120 mm, δυνατότητες διάτρησης θωράκισης και προηγμένα συστήματα στόχευσης. Λειτουργεί με χοντρούς τροχούς και διαθέτει κινητήρα τουρμπίνας 1.500 ίππων με τελική ταχύτητα περίπου 68 χιλιόμετρα την ώρα.

Καθώς περιηγείτο στις αλυσίδες παραγωγής στο κτίριο των 25 στρεμμάτων, η Ουόρμουθ είδε τη νεότερη έκδοση του Abrams καθώς μεταμορφωνόταν από ένα άδειο ατσάλινο κύτος σε ένα γυαλιστερό, πρόσφατα βαμμένο τανκ – μια διαδικασία που διαρκεί από 18 έως 24 μήνες. Οι ΗΠΑ δεν κατασκευάζουν νέα τανκς από την αρχή. Διαθέτουν έναν στόλο από περίπου 2.500 Abrams και λαμβάνουν τα παλαιότερα τανκς, τα διαλύουν και χρησιμοποίουν το άδειο κύτος ως αφετηρία για την κατασκευή ενός νέου. Ορισμένα κύτη έχουν ανακαινιστεί πολλές φορές.

Περίπου 800 άτομα εργάζονται στο εργοστάσιο, το οποίο εκτείνεται σε 369 στρέμματα στο βορειοδυτικό Οχάιο. Είναι το μοναδικό μέρος όπου κατασκευάζεται το M1A2 Abrams. Περίπου το 45% των εργαζομένων επικεντρώνεται στο τανκ, αλλά το εργοστάσιο διαθέτει επίσης τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, οχήματα υποστήριξης τανκς και άλλο εξοπλισμό.

Καθώς η Ουόρμουθ ολοκλήρωνε την επίσκεψή της με μια ματιά σε ορισμένα από τα έτοιμα τανκς σε ένα άλλο κτίριο, μια μακρά σειρά από το νεότερο Abrams περίμενε κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές. Και, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει, τα βαγόνια του τρένου άρχισαν να κινούνται, οδηγώντας τα τανκς στο Φορτ Χουντ του Τέξας, όπου θα πάρουν τους ασυρμάτους και άλλο εξοπλισμό προτού πάνε στον τελικό προορισμό τους συνοδεία μονάδας του στρατού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη συνέχεια, η υπουργός Στρατιωτικών των ΗΠα είπε ότι ο στρατός θα επενδύσει περίπου 558 εκατομμύρια δολάρια σε βελτιώσεις στο εργοστάσιο τα επόμενα 15 χρόνια. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση της ρομποτικής.

«Νομίζω ότι, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε σε όλους εδώ, υπάρχει πραγματική ανάγκη να αναβαθμίσουμε την αμυντική βιομηχανική μας βάση», είπε. «Το εργοστάσιο εδώ στο Λίμα είναι μέρος αυτού του σχεδίου».

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή