Ταϊβάν: Κινεζικό αερόστατο βρέθηκε σε απομακρυσμένο νησί

Ταϊβάν: Κινεζικό αερόστατο βρέθηκε σε απομακρυσμένο νησί

Κινεζικό μετεωρολογικό αερόστατο προσγειώθηκε σε ένα από τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν, σύμφωνα με την Ταϊπέι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινεζικό μετεωρολογικό αερόστατο προσγειώθηκε σε ένα από τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν, σύμφωνα με την Ταϊπέι, με φόντο τις κατηγορίες των ΗΠΑ κατά του Πεκίνου για αποστολή κατασκοπευτικών μπαλονιών σε όλο τον κόσμο.

Το νησάκι Τινγκουίν, όπου βρέθηκε το μπαλόνι, βρίσκεται ανοικτά των ακτών επαρχίας Φουτσιάν της Κίνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, το αερόστατο έφερε εξοπλισμό που συνδέεται με κρατική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών της κινεζικής πόλης Ταϊγιουάν.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι είναι μεταξύ πολλών επιχειρήσεων που παρέχουν εξοπλισμό στη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.

Οπως πρόσθεσε, το αερόστατο ήταν πιθανόν μεταξύ αυτών που εκτοξεύονται καθημερινά για την παρακολούθηση του καιρού και πιθανότατα ξεκίνησε από την παράκτια πόλη Σιάμεν χωρίς σταθερή πορεία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τέτοια μπαλόνια πετούν τακτικά πάνω από τα στενά της Ταϊβάν, αλλά μόλις πρόσφατα άρχισαν να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον.

Σημείωσε επιπλέον ότι πιθανώς το μπαλόνι άρχισε να ξεφουσκώνει αφού έφτασε στο μέγιστο υψόμετρο των περίπου 30.000 μέτρων (σχεδόν 100.000 πόδια).

Μπάιντεν: Καθησυχαστικός για τα «ιπτάμενα αντικείμενα»

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε διάστημα εννέα ημερών, από τις 4 ως τις 12 Φεβρουαρίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα, τρία εξ αυτών πάνω από τις ΗΠΑ και ένα πάνω από τον Καναδά.

Η υπόθεση που έλαβε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα μεταξύ των τεσσάρων ήταν εκείνη της κατάρριψης, στις 4 Φεβρουαρίου, ενός κινεζικού μπαλονιού πάνω από τον Ατλαντικό στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ένα μετεωρολογικό μπαλόνι το οποίο είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ κατά λάθος. Η αμερικανική πλευρά, στον αντίποδα, καταγγέλλει ότι το μπαλόνι εκείνο ήταν κατασκοπευτικό και ότι, ως εκ τούτου, αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και για αυτό καταρρίφθηκε.

Τα λοιπά τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, μπαλόνια που σχετίζονταν με «άκακα» ιδιωτικά ερευνητικά – επιστημονικά πρότζεκτ τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με κατασκοπεία, δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι αμερικανικές Αρχές ακόμη δεν έχουν εξακριβώσει με πλήρη σαφήνεια τι ήταν αυτά τα αντικείμενα που κατέπεσαν.  

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε, επίσης, ότι δεν έχει διαπιστωθεί το τελευταίο διάστημα καμία ξαφνική αύξηση στον αριθμό των ιπτάμενων αντικειμένων που πετούν πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Από εκεί και πέρα ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι όποιο αντικείμενο θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών θα καταρρίπτεται.

Ο ίδιος έστρεψε μάλιστα τα «πυρά» του προς την πλευρά του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για την απόφαση που οδήγησε στην κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού στις 4 Φεβρουαρίου πάνω από τον Ατλαντικό.

Με πληροφορίες από Α.Ρ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή