Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας σε περιοδεία στην Ευρώπη

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας σε περιοδεία στην Ευρώπη

Σε Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία και Γερμανία ο Ουάνγκ Γι, με αποστολή την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών δεσμών.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας (την περίοδο 2013-2022) και, πλέον, κορυφαίος σύμβουλος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο 69χρονος Ουάνγκ Γι βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη. Αποστολή του: η ενίσχυση των δεσμών (κυρίως των οικονομικών) μεταξύ Πεκίνου και Ευρωπαίων εταίρων, δεσμών οι οποίοι «δοκιμάζονται» στη σκιά του σινοαμερικανικού ανταγωνισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.   

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας συναντήθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, από τον οποίο ζήτησε, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero, να ασκήσει επιρροή προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των αυξανόμενων περιορισμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοί τους (βλ. Ολλανδία, Ιαπωνία κ.ά.) στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας (βλ. μικροτσίπ, δίκτυα 5G, smartphones κ.ά.).

Ο Ουάνγκ, εν συνεχεία, μετέβη στην Ιταλία, ενώ είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί και την Ουγγαρία, προτού καταλήξει στη Γερμανία για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, αλλά και οι σχέσεις του Πεκίνου με σειρά ευρωπαϊκών κρατών, έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, με την κινεζική οικονομία να ακολουθεί πια «πτωτική» πορεία, επηρεασμένη αρνητικά από την πανδημία και τις zero-Covid πολιτικές, το Πεκίνο «αναζητεί φίλους με βαθιές τσέπες», σημειώνει το Gzero.

Ο Ουάνγκ Γι ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπλίνκεν επρόκειτο να επισκεφτεί το Πεκίνο, αλλά η επίσκεψή του ακυρώθηκε στη σκιά της «απειλής» του κινεζικού μπαλονιού που είχε κάνει την εμφάνισή του πάνω από τις ΗΠΑ, προτού καταρριφθεί από ένα αμερικανικό F-22, στις 4 Φεβρουαρίου, πάνω από τον Ατλαντικό.  

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θέλουν να δουν το Πεκίνο να παίρνει αποστάσεις από τη Ρωσία, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τη στάση της Κίνας σε αυτό το μέτωπο, αναμένεται να κριθούν πολλά, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Με πληροφορίες από Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή