Ετοιμος να επιστρέψει στη Βραζιλία δηλώνει ο Μπολσονάρο, για να δώσει νέες «μάχες» ενάντια στον Λούλα

Ετοιμος να επιστρέψει στη Βραζιλία δηλώνει ο Μπολσονάρο, για να δώσει νέες «μάχες» ενάντια στον Λούλα

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε στη Wall Street Journal πως σχεδιάζει να επιστρέψει στη Βραζιλία, τον Μάρτιο, για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες ότι προκάλεσε τις επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, βρίσκεται ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Λόγω των εξελίξεων, αλλά και του πολιτικού κλίματος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Βραζιλία, πολλοί παρουσιάζουν ως «αυτοεξορία» την πολύμηνη παραμονή του Μπολσονάρο εκτός των συνόρων.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπολσονάρο ηττήθηκε από τον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, χάνοντας έτσι την προεδρία της χώρας. Πολλοί από τους οπαδούς του, ωστόσο, αντέδρασαν κάνοντας λόγο για εκλογική νοθεία, για παρατυπίες, για «κλεμμένο» αποτέλεσμα.

Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στα πρότυπα της επίθεσης που είχαν πραγματοποιήσει οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2020, πολλοί οπαδοί του Μπολσονάρο πολιόρκησαν, στις 8 Ιανουαρίου του 2023, το Προεδρικό Μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το κτήριο του Κογκρέσου στην Μπραζίλια, επιδιώκοντας να ακυρώσουν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία.

Ο Μπολσονάρο, όταν σημειώθηκαν τα επεισόδια, ήταν ήδη στη Φλόριντα. Ωστόσο, αν και μακριά από τις εστίες της έντασης, κατηγορήθηκε ότι ενθάρρυνε την απόπειρα πραξικοπήματος και, λόγω αυτών των κατηγοριών, κινδυνεύει πια να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης… εάν και όποτε επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξελίξεων, πολλοί υπέθεσαν πως ο Μπολσονάρο θα παραμείνει στις ΗΠΑ για αρκετούς μήνες.

Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε, μιλώντας στη Wall Street Journal, ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στη Βραζιλία τον Μάρτιο για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες ότι προκάλεσε τις επιθέσεις των διαδηλωτών σε κυβερνητικά κτίρια στις 8 Ιανουαρίου.

O Μπολσονάρο εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη Βραζιλία. Υπενθυμίζεται ότι έχασε, μεν, από τον Λούλα, αλλά με διαφορά μικρότερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων (50,9% για Λούλα, 49,1% για Μπολσονάρο).

Ενδεχόμενη επιστροφή του στη χώρα, ωστόσο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επικίνδυνη κίνηση για τον ίδιο, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ερευνά ήδη τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Μπολσονάρο στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου.

Η κατάσταση, βεβαίως, κρύβει κινδύνους και για τον ίδιο τον Λούλα. Ενδεχόμενη φυλάκιση του Μπολσονάρο ή απόφαση αποκλεισμού του από την πολιτική θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ κατά του Λούλα.

Ο ίδιος ο Λούλα θα έπρεπε να το γνωρίζει καλά, καθώς είχε φυλακιστεί το 2018 ως εμπλεκόμενος σε υποθέσεις διαφθοράς.  

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή