ΗΠΑ: Το Οχάιο ζει το δικό του Τσερνόμπιλ

ΗΠΑ: Το Οχάιο ζει το δικό του Τσερνόμπιλ

Διαρροή τοξικών χημικών έπειτα από εκτροχιασμό εμπορικού τρένου – Φόβοι για έκρηξη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευσή του προσέφερε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Μάικλ Ρέγκαν, στη μικρή κοινότητα Νιου Πάλεσταϊν του Οχάιο, για παροχή άμεσης βοήθειας μετά τη διαρροή τοξικών χημικών ουσιών που προκλήθηκε από τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας τον περασμένο μήνα. Η επίσκεψη του Ρέγκαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε μετά τις επικρίσεις των κατοίκων για αργοπορημένη εμφάνιση των αρμόδιων υπηρεσιών και ελλείψεις ασφαλείας από μέρους της εταιρείας Norfolk Southern, ιδιοκτήτριας του συρμού. Δύο εβδομάδες και πλέον μετά το ατύχημα, οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους για επικείμενη έκρηξη μετά την ελεγχόμενη απελευθέρωση χημικών ουσιών, ενώ πολλοί παραπονιούνται για ναυτίες, πονοκεφάλους και έντονες οσμές στην περιοχή. Ο Ρέγκαν αντιμετώπισε τους οργισμένους κατοίκους, οι οποίοι τον ρωτούσαν εάν ο ίδιος θα έπινε το νερό της βρύσης στο Νιου Πάλεσταϊν ή εάν θα έστελνε τα παιδιά του στο τοπικό λύκειο.

«Εξετάζουμε κάθε ουσία που βρισκόταν στο τρένο και έχουμε εξασφαλίσει δείγματα νερού από ρυάκι, όπου εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια. Ως πατέρας, έχω εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στη μεθοδολογία που ακολουθούν οι ομοσπονδιακές αρχές. Οι μετρήσεις ατμοσφαιρικού αέρα δεν έδειξαν παρουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών, ενώ οι έρευνες στα υπόγεια ύδατα συνεχίζονται», είπε ο Ρέγκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Οι κάτοικοι επιρρίπτουν την ευθύνη στη σιδηροδρομική εταιρεία, ενώ εξέφρασαν την οργή τους την Πέμπτη για την απόφαση εκπροσώπου της Norfolk Southern να μην παραστεί στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ενώπιον του επικεφαλής της EPA. Αλλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο η εταιρεία έσπευσε να επισκευάσει τις γραμμές αμέσως μετά το ατύχημα, συνεχίζοντας να πραγματοποιεί δρομολόγια μέσα από το Νιου Πάλεσταϊν.

ΗΠΑ: Το Οχάιο ζει το δικό του Τσερνόμπιλ-1
Οι κάτοικοι επικρίνουν την καθυστέρηση των κρατικών υπηρεσιών και τις ελλείψεις ασφαλείας της σιδηροδρομικής εταιρείας. [Brian Kaiser/The New York Times]

 

Αποζημιώσεις

Εξι βουλευτές και γερουσιαστές του Οχάιο έγραψαν στη σιδηροδρομική εταιρεία ζητώντας λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αποζημίωσης των κατοίκων και αγροτών της κοινότητας, αλλά και για την επιχείρηση απορρύπανσης της περιοχής από τη διαρροή χημικών. Η εταιρεία έχει επανειλημμένα δεσμευθεί στην προσφορά γενναιόδωρης οικονομικής βοήθειας στους κατοίκους και στην πλήρη απορρύπανση της πληγείσας ζώνης. Σε ανοικτή του επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος της Norfolk Southern, Αλαν Σο, υποσχέθηκε ότι η εταιρεία «θα παραμείνει εκεί για όσο χρόνο χρειασθεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων του Νιου Πάλεσταϊν και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή