Πόλεμος στην Ουκρανία – Η Μόσχα κατηγορεί 680 Ουκρανούς αξιωματούχους για εγκλήματα πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία – Η Μόσχα κατηγορεί 680 Ουκρανούς αξιωματούχους για εγκλήματα πολέμου

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν, μεταξύ άλλων, για «χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων πολέμου», ιδίως εναντίον άμαχου πληθυσμού

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία απήγγειλε κατηγορίες σε 680 Ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων 118 μελών των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Αμυνας, για παραβίαση των νόμων που διέπουν τη διεξαγωγή του πολέμου, μεταξύ άλλων και της χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται τον επικεφαλής της Ερευνητκής Επιτροπής της Ρωσίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για «χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων πολέμου», παραπέμποντας στο άρθρο 356 του ρωσικού ποινικού κώδικα.

«Αυτή τη στιγμή, διώκονται 680 άτομα», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS σε συνέντευξή του.

«Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι 118 άτομα από τους διοικητές και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας».

Ο Μπαστρίκιν, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι οι κατηγορίες περιλαμβάνουν χρήση όπλων κατά άμαχου πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι 138 από αυτά τα άτομα έχουν κατηγορηθεί ερήμην τους.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Ουκρανίας, οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερα από 70.000 ρωσικά εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της σύγκρουσης. Η Ουκρανία έχει επίσης αποκαλύψει μια σειρά ποινικών υποθέσεων εναντίον μελών των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν αρνηθεί ότι στόχευσαν αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας που έχει σκοτώσει χιλιάδες, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει μετατρέψει πόλεις σε ερείπια.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι κατέληξε επίσημα στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην Ουκρανία, μια κατηγορία που η Ρωσία αρνείται.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή