ΗΠΑ: «Εντυπωσιακά» τα ποσοστά όσων πιστεύουν πως οι ειδήσεις παραπληροφορούν

ΗΠΑ: «Εντυπωσιακά» τα ποσοστά όσων πιστεύουν πως οι ειδήσεις παραπληροφορούν

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο βαθμός δυσπιστίας για τα μέσα ενημέρωσης και το προϊόν τους έχει εκτοξευτεί κυρίως μεταξύ των πολιτικά ανεξάρτητων.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 50% των Αμερικανών που συμμετείχαν σε έρευνα, δήλωσε πως πιστεύει εθνικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς που στόχο έχουν να παραπλανούν, να παραπληροφορούν ή να πείθουν το κοινό να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη άποψη. 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη από τις Gallup και Knight Foundation, ξεπερνά σε ποσοστά προηγούμενες που έχουν καταδείξει χαμηλό ποσοστό εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης – σε βαθμό τέτοιο ώστε πολλοί θεωρούν πως υπάρχει πρόθεση εξαπάτησης

Στην ερώτηση αν συμφωνούν με το ότι οι εθνικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν έχουν στόχο την παραπληροφόρηση, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε πως διαφωνεί, έναντι 25% που συμφωνεί. 

Αντιστοίχως, το 52% διαφώνησε με την άποψη πως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης «ενδιαφέρονται για το συμφέρον αναγνωστών, τηλεθεατών και ακροατών», με μόλις το 23% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως οι δημοσιογράφοι ενεργούν προς το συμφέρον του κοινού τους.

«Αυτό ήταν αρκετά εντυπωσιακό για εμάς» ανέφερε η Σάρα Φιορόνι, σύμβουλος της Gallup. Τα ευρήματα κατέδειξαν επίσης το βάθος της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπερβαίνει τα ιδρύματα και τις διαδικασίες της δημοσιογραφίας. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να προχωρήσουν πέρα από την έμφαση στη διαφάνεια και την ακρίβεια και να δείξουν τον αντίκτυπο των ρεπορτάζ τους στο κοινό» σημειώνεται στην έρευνα. 

«Οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να πιστεύουν πως οι εθνικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί ενδιαφέρονται για τη συνολική επίδραση των ρεπορτάζ τους στην κοινωνία» υπογραμμίζει ο Τζον Σαντς, διευθυντής της Knight στον τομέα μέσων ενημέρωσης και δημοκρατίας.

Η ικανότητα πολλών ανθρώπων να μαθαίνουν με αμεσότητα τα νέα από τη συσκευή που κρατούν στο χέρι τους, ο ραγδαίος ρυθμός της ροής ειδήσεων και ο αυξημένος αριθμός πηγών δείχνουν πως παρακολουθούν τις ειδήσεις περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ. 

Ωστόσο, η υπερπληροφόρηση φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των Αμερικανών πιστεύουν πως αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δυσκολότερη την ενημέρωσή τους, σε αντίθεση με μόλις το 37% που την κρίνει ευκολότερη.

Όπως και σε άλλες έρευνες, και σε αυτή της Knight και Gallup, διαπιστώνεται πως οι Δημοκρατικοί εμπιστεύονται τις ειδήσεις περισσότερο από τους Ρεπουμπλικανούς. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο βαθμός δυσπιστίας έχει εκτοξευτεί κυρίως μεταξύ των ανεξάρτητων. Συνολικά, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε πως υπάρχει μεγάλη προκατάληψη στη δημοσιογραφική κάλυψη – έναντι 45% το 2017, στην αντίστοιχη ερώτηση.

Ως προς τον τρόπο που ενημερώνονται, το 58% απάντησε online, το 31% τηλεοπτικά, το 7% ραδιοφωνικά και μόλις το 3% απάντησε μέσω εντύπων, εφημερίδων ή περιοδικών. 

Μεταξύ των ανθρώπων της Gen Z, ηλικίας 18-25 χρόνων, το ποσοστό ενημέρωσής τους διαδικτυακά εκτοξεύεται στο 88%. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ 31 Μαΐου έως 21 Ιουλίου του 2022, βασίστηκαν σε δείγμα 5.593 Αμερικανών, ηλικίας από 18 και πάνω. 

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή