Γιατί όλο και περισσότεροι Ιάπωνες δεν ενδιαφέρονται για ταξίδια στο εξωτερικό;

Γιατί όλο και περισσότεροι Ιάπωνες δεν ενδιαφέρονται για ταξίδια στο εξωτερικό;

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των Ιαπώνων ταξιδιωτών στο εξωτερικό μειώθηκε το 2022 κατά 86,2%, σε μόλις 2,7 εκατ. ανθρώπους, σε σχέση με τα 20 εκατομμύρια που ταξίδεψαν το 2019. 

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας αναπάντεχα μεγάλος αριθμός Ιαπώνων δηλώνουν πως πλέον το ταξίδι στο εξωτερικό δεν είναι πλέον προτεραιότητα γι’αυτούς. 

Έρευνα που διενεργήθηκε πέρυσι από την εταιρεία Morning Consult, έδειξε πως το 35% των ερωτηθέντων, ποσοστό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν ήταν πρόθυμο να ταξιδέψει ξανά. 

Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο Τέτσου Νακαμούρα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ταμαγκάουα και ειδικός στην τουριστική ψυχολογία και συμπεριφορά, το αποτέλεσμα αυτό κάθε άλλο παρά έκπληξη συνιστά. 

«Το 2019, ακόμη και πριν την πανδημία κορωνοϊού, οι Ιάπωνες που ταξίδευαν στο εξωτερικό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, αντιστοιχούσαν περίπου στο 10% του πληθυσμού» λέει ο ίδιος. 

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που είχε διενεργήσει εκείνος το 2016, υπάρχουν αυτοί που ο ίδιος αποκαλεί «παθητικούς», όσοι δηλαδή λένε πως θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά δεν το κάνουν, και οι «αρνητές», οι άνθρωποι δηλαδή που δεν τους ενδιαφέρουν τα ταξίδια και επίσης δεν ταξιδεύουν. 

Οι δύο αυτές ομάδες μαζί συγκροτούν περί το 70% των συμμετεχόντων στη δική του, προ πανδημίας, έρευνα, με τους «αρνητές» καθ’αυτούς να αποτελούν περίπου το 30%.

Τους αρκεί η Ιαπωνία 

Παρότι η Ιαπωνία θεωρείται πως έχει ένα από τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, λιγότερο από το 20% του πληθυσμού διαθέτει διαβατήριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. 

Για κάποιους από αυτούς τους «ποτέ δεν ταξιδεύω», τα εσωτερικά ταξίδια στη χώρα τους φαίνεται πως είναι υπέρ-αρκετά. 

Γιατί όλο και περισσότεροι Ιάπωνες δεν ενδιαφέρονται για ταξίδια στο εξωτερικό;-1
Το Τόκιο την εποχή της Σακούρα, των ανθισμένων κερασιών – Πηγή: Unsplash

«Πολλοί Ιάπωνες νιώθουν πως τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι χρονοβόρα, πως απαιτούν χρόνο, προγραμματισμό και ενέργεια» λέει ο Νακαμούρα. Κι ο Χιρόο Ισίντα, 25 χρόνων από την Τσίμπα, φροντιστής και λάτρης των Χάρλεϊ, συμφωνεί μαζί του. 

«Θα ήθελα να πάω στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως λόγω του πώς την παρουσιάζουν τα δυτικά μίντια, ως το μέρος να πας για τους μοτοσικλετιστές, όμως πιθανότατα δεν θα πάω γιατί και μόνο ο προγραμματισμός ενός τέτοιου ταξιδιού είναι μπελάς. Η Ιαπωνία είναι γεμάτη με προορισμούς ελκυστικούς για μοτοσικλετιστές» λέει ο Ισίντα που έκανε το τελευταίο του ταξίδι στο γυμνάσιο.

Ο Κοτάρο Τοριούμι, αναλυτής αεροπλοΐας και ταξιδιών, θεωρεί πως η σκέψη των περίπλοκων ταξιδιωτικών διαδικασιών κι εγγράφων για το εξωτερικό, και λόγω πανδημίας, αποτρέπει τους Ιάπωνες. Επιπλέον, εκτιμά πως ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τη ιαπωνική νοοτροπία

«Οι άνθρωποι που συνήθιζαν να ταξιδεύουν… τώρα φοβούνται να πάνε στο εξωτερικό λόγω κινδύνου λοίμωξης, όμως, νιώθουν μια χαρά να ταξιδέψουν στο εσωτερικό. Νομίζω πως συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο πόσοι εντυπωσιακοί τουριστικοί προορισμοί υπάρχουν εντός Ιαπωνίας όπου μπορούν να περάσουν καλά, χωρίς να χρειάζεται να βγουν εκτός» λέει ο ίδιος. 

Εκτιμά δε, πως όσοι επιμένουν πως δεν πρόκειται να ταξιδέψουν ποτέ στο εξωτερικό, είναι απλώς διστακτικοί να το κάνουν σύντομα, τουλάχιστον έως ότου τελειώσει οριστικά η πανδημία. 

Αποτρεπτικό το κόστος

Άλλος ένας παράγοντας που πιστεύεται πως επηρεάζει τη διστακτικότητά τους, είναι το κόστος του ταξιδιού. 

Το ιαπωνικό νόμισμα, το γιεν, είναι στο πιο αδύναμο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, πολλοί Ιάπωνες δεν έχουν λάβει αύξηση εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του εισοδήματος των πολλών.

«Σε σύγκριση με μεγαλύτερες γενιές, οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς δεν έχουν αρκετά χρήματα. Εκτός αυτού, πολλοί βρίσκουν πιο διασκεδαστική την online ενασχόληση και τα βίντεο/smartphone games απ’ό,τι τα ταξίδια στο εξωτερικό» εξηγεί ο Τοριούμι. Από την άλλη, «πολλοί ηλικιωμένοι θα ήθελαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ξανά όταν η Covid υποχωρήσει». 

Γιατί όλο και περισσότεροι Ιάπωνες δεν ενδιαφέρονται για ταξίδια στο εξωτερικό;-2

To δάσος με μπαμπού της Αρασιγιάμα, λίγο έξω από το Κιότο – Πηγή: Unsplash

Μείωση των ταξιδιωτών κατά 86,2%

Οι μελέτες του Νακαμούρα δείχνουν πως οι θετικά διακείμενοι άνθρωποι στα ταξίδια, δεν επηρεάζονται από άλλους. 

«Οι άνθρωποι που είχαν ανέκαθεν θετική άποψη σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό, θα προσπαθήσουν να ξαναταξιδέψουν μόλις βρουν την ευκαιρία. Αυτό ισχύει τόσο για πριν όσο και για μετά την πανδημία» λέει. 

Η Γιούμα Κάσε, 25χρονη εργαζόμενη στα χρηματοοικονομικά, παραδέχεται πως λατρεύει να επισκέπτεται άλλες χώρες και να συναντά ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας. 

«Η ετοιμασία για την επίσκεψη σε μία ξένη χώρα, είναι μέρος του ταξιδιού και του ενθουσιασμού που νιώθω. Γνωρίζοντας πως πρέπει να εξασκηθώ για το τι πρέπει να πω ή να κάνω έρευνα για τις πολιτισμικές διαφορές των λαών, είναι κάτι για το οποίο πάντα ανυπομονώ» λέει η ίδια. Όμως, η αγάπη της για το ταξίδι δεν είναι κληρονομική. Σε αντίθεση με εκείνη, η μητέρα της απεχθάνεται να ταξιδεύει, «η πιο μακρινή απόσταση που έχει καλύψει είναι το 2022 σε ένα εμπορικό κέντρο» αστειεύεται η 25χρονη. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Εθνικό οργανισμό τουρισμού, ο αριθμός των Ιαπώνων ταξιδιωτών στο εξωτερικό μειώθηκε το 2022 κατά 86,2%, σε μόλις 2,7 εκατ. ανθρώπους, σε σχέση με τα 20 εκατομμύρια που ταξίδεψαν το 2019. 

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή