Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν υπόσχεται να χτίσει 200.000 κατοικίες για τους πληγέντες

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν υπόσχεται να χτίσει 200.000 κατοικίες για τους πληγέντες

«Θα χτίσουμε νέες Αντάκια (Αντιόχεια), Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και Αρσούζ. Θα τις ξαναχτίσουμε από το μηδέν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κατασκευαστούν 200.000 πολυκατοικίες στις έντεκα επαρχίες που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Κανένα από τα κτίρια αυτά δεν θα ξεπερνά τους τρεις-τέσσερις ορόφους», είπε ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη σφοδρά από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους στην Τουρκία. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 118.000 κτίρια.

«Ολα τα κτίρια θα κατασκευαστούν από το μηδέν (…) σε στέρεα εδάφη και με βάση τις σωστές πρακτικές», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι η οικοδόμηση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Όπως είπε, οι κατοικίες αυτές θα χτιστούν μακριά από τα τεκτονικά ρήγματα και «πιο κοντά στα βουνά, για να προστατεύονται από τα προβλήματα που δημιουργούν τα μαλακά εδάφη».

«Θα χτίσουμε νέες Αντάκια (Αντιόχεια), Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και Αρσούζ. Θα τις ξαναχτίσουμε από το μηδέν», συνέχισε, αναφέροντας τρεις μεγάλες πόλεις της επαρχίας Χατάι. «Θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε τους συμπολίτες μας, που τώρα ζουν σε καταυλισμούς από σκηνές και σε κοντέινερ, στις (νέες) κατοικίες τους μέσα σε έναν χρόνο», υποσχέθηκε επίσης ο Ερντογάν, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε δημοσίως εδώ και έξι ημέρες.

Εκατόν τριάντα χιλιάδες από τις κατοικίες που υποσχέθηκε θα χτιστούν στις επαρχίες Χατάι, Καχραμάνμαρας και Μαλάτια, δηλαδή στις τρεις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θα χτιστούν επίσης τεμένη και άλλοι χώροι λατρείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέροντας ότι διασώθηκαν από τα χαλάσματα περισσότεροι από 114.800 άνθρωποι, είπε εξάλλου ότι οι κρατικές τράπεζες θα διαγράψουν τα χρέη όσων σκοτώθηκαν στο σεισμό.

Οπως υποστήριξε, έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα οι στεγαστικές ανάγκες 1,69 εκατ. ανθρώπων. Περίπου 375.000 σεισμοπαθείς μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας – τα τρία τέταρτα από αυτούς, αεροπορικώς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή