Σβεν Μαρί: Δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να εξαφανίσει η Εύα Καϊλή

Σβεν Μαρί: Δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να εξαφανίσει η Εύα Καϊλή

«Νομίζω ότι η δικογραφία απαριθμεί 2.500 σελίδες, η έρευνα έχει προχωρήσει. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να εξαφανίσει. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να τα εξαφανίσει»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, επιμένει πως η ευρωβουλευτής δεν πρόκειται εξαφανίσει στοιχεία αν αποφυλακιστεί υπό όρους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. 

Ερωτηθείς για τους λόγους που οι αρχές έκριναν ότι η πελάτισσά του πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, ενώ οι συνήγοροί της υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις, ο κ. Μαρί απαντά πως ο πρώτος είναι το επιχείρημα των αρχών ότι θα εξαφάνιζε αποδείξεις, και ο δεύτερος ότι θα ερχόταν σε επαφή και συνεννόηση «με ανθρώπους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συλληφθούν ή να καταθέσουν».

«Νομίζω ότι η δικογραφία απαριθμεί 2.500 σελίδες, η έρευνα έχει προχωρήσει. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να εξαφανίσει. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να τα εξαφανίσει», επανέλαβε ο κ. Μαρί. Σε ότι αφορά την πιθανή επικοινωνία της με άλλους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης ή μάρτυρες, ο συνήγορος της κ. Καϊλή σχολιάζει πως «αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ και πολύ καιρό».

«Πρώτον, η κυρία Καϊλή έχει τηλέφωνο στο κελί της, όπως και οι άλλες κρατούμενες στη φυλακή. Εάν κάποια στιγμή θέλουν να συνομιλήσουν με άλλα άτομα (….) διαθέτει τηλέφωνο και μπορεί να το κάνει. Όμως δεν το έκανε ποτέ. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τηλεφωνικές της συνομιλίες καταγράφονται και τις ακούει η αστυνομία. Πιστεύω ότι σήμερα, στην περίπτωση της δικογραφίας που μας αφορά, η κ. Καϊλή δεν θα έπρεπε να παραμένει κρατούμενη όλους αυτούς τους μήνες».

«Θα μπορούσε εύκολα, περιμένοντας μέχρι να γίνει η ακρόαση άλλων ανθρώπων, θα μπορούσε η κράτησή της να γίνει στο σπίτι της. Έτσι θα είχε την ευκαιρία να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό. Πρόκειται για ένα παιδί που θα γίνει σύντομα δύο ετών».

Για τον Παντσέρι

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, του Ιταλού ευρωβουλευτή που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του Qatargate και υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές, o Σβεν Μαρί απαντά ότι «μένει να διευκρινιστεί».

«Δεν είναι ξεκάθαρο. Στην αρχή της έρευνας είχε ένα συγκεκριμένο ρόλο. Δηλαδή εκλήθη να απαντήσει σε μια ολόκληρη σειρά ερωτήσεων. Στη συνέχεια ο κ. Παντσέρι άλλαξε αφήγημα. Εμφανίζεται σήμερα με μια διαφορετική γραμμή. Δηλαδή δηλώνει μεταμέλεια που σημαίνει ότι θα βοηθήσει την έρευνα και πρέπει να υποθέσουμε ότι θα πει όλη την αλήθεια. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι όταν στην πρώτη φάση της έρευνας, προτού δηλώσει μεταμέλεια, ο κ. Παντσέρι έλεγε διάφορα πράγματα, η Δικαιοσύνη έλεγε ότι ήταν ψέματα, ενώ όταν άλλαξε τίτλο και έγινε «μεταμελημένος», όλα όσα λέει -είτε κατηγορεί κάποια πρόσωπα, είτε δεν κατηγορεί και προστατεύει κάποια άλλα – θεωρούνται αληθή. Είναι σαν ό,τι λέει ο κ. Παντσέρι, να έγινε ξαφνικά ο λόγος του Ευαγγελίου».

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, τον ρώτησε σχετικά με προηγούμενους πελάτες του, όπως ο τρομοκράτης τζιχαντιστής Σαλάχ Αμπντεσλάμ: «Λοιπόν, ποιος είναι πραγματικά ο Σβεν Μαρί; Ο επαναστάτης δικηγόρος, όπως γράφετε στο βιβλίο σας ή ο συνήγορος του Διαβόλου. Και γιατί;»

«Είμαι ο δικηγόρος των ανθρώπων. Αυτό που είναι πολύτιμο για εμένα είναι να έχει ο κάθε άνθρωπος που είτε είναι θύμα, είτε είναι φερόμενος δράστης ενός εγκλήματος, δικαίωμα στην υπεράσπιση. Εγώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο μου ως δικηγόρου, δεν το επιλέγω για να γίνω δημοφιλής στους ανθρώπους. Δεν θα γίνω ποτέ δημοφιλής υπερασπιζόμενος τρομοκράτες. Δεν θέλω να γίνω δημοφιλής, υπερασπιζόμενος κάποιον που έχει πέσει θύμα επίθεσης με βιτριόλι. Ο ρόλος μου δεν είναι να είμαι δημοφιλής. Ο ρόλος μου είναι να υπερασπίζομαι ανθρώπους που με έχουν ανάγκη και πιστεύω ότι η Εύα Καϊλή με έχει ανάγκη. Θεωρώ ότι μπορώ να τη βοηθήσω να βγει από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

Για την επικοινωνία με το παιδί της Εύας Καϊλή

Αναφερόμενος στην κόρη της Εύας Καϊλή, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή επισήμανε ότι οι αρχές επιτρέπουν στην κ. Καϊλή να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα για μια ώρα.

«Πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδί 24 μηνών που δεν καταλαβαίνει ακόμα πολλά πράγματα. Όταν ένα παιδί φτάνει στη φυλακή, δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει τι είναι η φυλακή. Όμως όταν το επισκεπτήριο κρατάει μια ώρα την ημέρα, πρέπει μετά από 35 λεπτά να προετοιμάσεις το παιδί ότι η μαμά θα φύγει. Μετά από 25 λεπτά το παιδί κλαίει. Το παιδί είναι θλιμμένο και δεν καταλαβαίνει γιατί φεύγει η μητέρα. Πιστεύω ότι τόσο για την Εύα Καϊλή όσο και για το παιδί που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, πρόκειται για ένα βάσανο, γιατί το παιδί φεύγει προς την έξοδο και η Εύα Καϊλή επιστρέφει στο κελί της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή